Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen Adblue tank

Vraag gesteld door op 27 februari 2022

Kreeg onlangs motorstoring/Emissieregeling/Urea
Vandaag (20-2-2022) naar de Peugeot dealer geweest. Storing gereset, maar blijft steeds terugkomen. Diagnose is dat de AdBlue tank vervangen moet worden. Reparatie is 1250 euro. De eerste toelating van de auto is 26-9-2016. Ik heb de auto 3 jaar geleden gekocht bij de Peugeotdealer, waarna daar volledig in onderhoud geweest. KM stang is 73.000. De dealer geeft aan dat ik net buiten de coulanceregeling van Peugeot (PSA) val (gebrek binnen 5 jaar en 150.000 KM) en dus voor de volledige reparatiekosten opdraai. Eventueel zou ik bij Peugeot/PSA Nederland kunnen vragen nog voor (een deel van) eventuele coulance in aanmerking te komen. Mijn vraag is of het normaal is voor een dealer onderhouden auto dat na 5 jaar en 5 maanden met 73.000 op de teller de adblue tank al vervangen moet worden? Daarnaast is mijn vraag of het redelijk is dat ik zelf in dit geval voor de volledige reparatiekosten opdraai? Zo niet wat zijn dan mijn juridische mogelijkheden/stappen?

Merk: Peugeot
Type: 308 SW 1.6 HDI
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Diesel

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De Adblue tank van uw Peugeot moet vervangen worden. Het bouwjaar van de Peugeot is 2016 en de tellerstand staat op 73.000 km.  U heeft de auto 3 jaar geleden gekocht bij de dealer en is daar sindsdien volledig in onderhoud geweest. Volgens de dealer valt het gebrek net buiten de coulanceregeling van 5 jaar en 150.000 km. U wilt weten of een dergelijk gebrek bij deze leeftijd en kilometerstand normaal is en daarnaast of het normaal is dat u dan voor de volledige reparatiekosten moet opdraaien.

Het probleem met de Adblue tank of Urea komt vaker voor. Op ons experts platform staan met betrekking tot dit probleem ook diverse vragen van leden.

(Non)conformiteit en wettelijke garantie

Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product dat geschikt is voor normaal gebruik. Als eigenaar van de auto heb je zelf geen enkele invloed op dit gebrek. Het heeft niets te maken met rijstijl of onvoldoende onderhoud. Dat betekent dat het onderdeel ondeugdelijk is.  Naar onze mening hoeft u niet te verwachten dat u al zo snel met een dergelijk gebrek te maken krijgt. U kunt zich beroepen op non-conformiteit, ook wettelijke garantie genoemd. Een beroep op non conformiteit kunt u alleen doen bij de verkoper. Dat is in uw geval de dealer. U mag van de dealer verwachten dat hij u een redelijk voorstel doet. 

Voor de wijze waarop u dit kunt aanpakken verwijs ik u graag naar het stappenplan klachten na aankoop.