Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak defect na 35.000 km

Vraag gesteld door op 24 februari 2022

Op 29-05-2020 kochten we deze auto met het kenteken XZ-075-T bij Baan Twente-Ford Hengelo.
Afgifte kenteken is 17-04-2019. Eergisteren, 23-02-2022, hoorden we een bijgeluid onder de motorkap. Ben hiermee direct naar onze eigen garage gegaan, Quality Car Service in Almelo. En hoorden gisteren dat waarschijnlijk de versnellingsbak stuk is. Hierna heb ik de firma Baan gebeld en toen bleek dat er geen garantie meer op zit. De km.stand is ong. 35.000km.
We vinden het wel erg snel, dat de versnellingsbak binnen 3 jaar waarschijnlijk stuk is.
We willen graag uw mening of er verder nog iets aan te doen is en welke stappen er mogelijk zijn om wat van de schade te kunnen claimen. Kregen zojuist de bevestiging dat idd de versnellingsbak defect is.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


In mei 2020 heeft u een jonge occasion (Ford Fiësta, bouwjaar 2019) gekocht bij een Ford dealerbedrijf. Kortgeleden heeft u de auto naar uw onderhoudsgarage gebracht n.a.v. een vreemd geluid onder de motorkap. De versnellingsbak blijkt onherstelbaar defect te zijn geraakt bij een kilometerstand van ongeveer 35.000 km. Na contact met de verkoper blijkt de garantie te zijn verlopen. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Garantie

Partijen zijn vrij om de inhoud, omvang en voorwaarden van een commerciële garantie te bepalen. Na verval van de garantieperiode heeft u geen rechten meer uit hoofde van de garantieovereenkomst.

Conformiteit

Naast een eventuele overeengekomen (commerciële) garantie heeft u ook wettelijke rechten. Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die de koper daarvan op grond van de overeenkomst mag hebben. Wat redelijke verwachtingen zijn is afhankelijk van o.a. de aard van het gebrek, het bouwjaar, kilometrage en de betaalde prijs.

Versnellingsbak

Van een versnellingsbak mag in redelijkheid een veel langere levensduur worden verwacht (ongeveer 200.000 km) dan de door u gereden 35.000 km. Het is zeer aannemelijk dat er sprake was van een gebrekkige versnellingsbak en dat dit gebrek, althans de oorzaak daarvan al bestond toen de auto aan u werd geleverd.

Non-conformiteit

Als er sprake is van een gebrek dat u niet hoefde te verwachten en het gebrek al bestond op het moment van aflevering, dan heeft u ongeacht de verstreken periode na aflevering, recht op kosteloos herstel. U zult in dat geval wel moeten bewijzen dat er sprake is van een gebrek dat u niet hoefde te verwachten en dat dit gebrek al aanwezig was op het moment dat de auto werd afgeleverd.

Conclusie

U heeft geen rechten meer uit hoofde van de overeengekomen garantie. De garantie is door tijdsverloop verstreken. Als u kunt bewijzen dat er sprake is van een gebrek wat u in redelijkheid niet hoefde te verwachten en dit gebrek al aanwezig was op het moment van aflevering van de auto, dan heeft u recht op kosteloos herstel van het gebrek door de verkoper. Let op, u dient de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. Als u dit nalaat verspeelt u in beginsel uw rechten.

Ik raad u aan om de verkoper aan te spreken tot kosteloos herstel op grond van uw rechten bij non-conformiteit. Als de verkoper geen onderzoek wilt uitvoeren naar de oorzaak van de defecte versnellingsbak, dan raad ik u aan een onafhankelijk expertise onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de schade. Als u er ook dan met de verkoper onderling niet uitkomt, dan kunt u het geschil voor leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie vindt u op onze pagina's over Garantie en Klachten na aankoop.