Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Strafbaar als auto onderdeel gestolen blijkt te zijn

Vraag gesteld door op 27 maart 2022

Met afschuw hoor ik tegenwoordig vaak dat BMW’s en andere merken volledig gestript worden…
De headunit (radiogedeelte) van mijn BMW wil ik toch graag vervangen door een jonger model om CarPlay te gebruiken. Zo’n headunit kan ik aanschaffen bij een bedrijf met zeer goede referenties en geldige kvk nummer. Als ik, ten goede trouw, er een aanschaf en laat inbouwen met twee jaren garantie, en dat ding blijkt achteraf gestolen te zijn, ben ik dan strafbaar?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent voornemens om de headunit (radiogedeelte) van uw BMW te laten vervangen voor een iets jonger (tweedehands)exemplaar. Het bedrijf dat de headunit levert heeft goede referenties, een geldig KvK-nummer en biedt 2 jaar garantie op de headunit en de werkzaamheden. Omdat auto’s steeds vaker gestript worden en de onderdelen los worden verkocht, maakt u zich zorgen over de herkomst van de headunit. U wilt graag weten of u strafbaar bent als mocht blijken dat de betreffende headunit gestolen is.

Heling

Als een door een misdrijf verkregen blijkt te zijn, zoals door diefstal en dit product wordt gekocht, verkocht, verkregen of (juridisch) wordt bezwaard met een zakelijk recht, dan is er sprake van heling. Heling is strafbaar en wordt bedreigd met een gevangenisstraf of een forse geldboete.

Schuld of opzet

Als een heler op het moment van verkrijging weet van de herkomst van het product, dan is hij (mogelijk) schuldig aan opzetheling. Als de heler in redelijkheid had moeten vermoeden dat het goed door een misdrijft was verkregen, dan is hij mogelijk schuldig aan schuldheling. Het OM zal moeten bewijzen dat er sprake is van opzet of schuld.

Omstandigheden

U heeft als koper, ook vanuit strafrechtelijk perspectief, een onderzoeksplicht. Als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, dan is het dit waarschijnlijk ook. Ook als de headunit u op een ‘schimmige manier’ wordt aangeboden, bijvoorbeeld buiten de verkoopruimte, dan moeten er alarmbellen afgaan. De garantie door het bedrijf, het geldige KvK-nummer alsmede de goede referenties ontslaan u niet uit deze onderzoeksplicht, al doet e.e.a. vermoeden dat het wel in orde zal zijn. Het bedrijf maakt zich immers dan eveneens schuldig aan heling.

Conclusie

In theorie zou u, als blijkt dat het onderdeel gestolen is, strafbaar kunnen zijn aan heling. Als de prijs en overige omstandigheden u niet doen vermoeden dat de headunit door enig misdrijf zou zijn verkregen, dan zal het voor justitie echter erg moeilijk zijn om te bewijzen dat u zich schuldig heeft gemaakt aan (schuld)heling.  

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over reparatie en onderhoud