Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koopovereenkomst stacaravan

Vraag gesteld door op 29 maart 2022

Mijn vader heeft een stacaravan gekocht, die ik afbetaald heb en nu wil laten overschrijven op mijn naam.
Daarna wil ik de stacaravan te koop gaan zetten.
Ik vroeg me af waar ik op moet letten en wat ik moet doen en wat er in zo'n koopovereenkomst moet staan.
Ik heb begrepen dat het caravanpark recron voorwaarden heeft.
Wat is voor mij van toepassing en waar moet ik op letten?
Graag u advies in deze.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U wilt de stacaravan van uw vader op uw naam laten overschrijven. Daarna wilt u de stacaravan te koop gaan zetten. Uw vraag is waar u op moet letten bij de verkoop. Het park hanteert de Recron-voorwaarden. 

Bij de koop of verkoop van een stacaravan moet rekening gehouden worden met de rechten van alle partijen: de koper, de verkoper en de campingondernemer. Er zijn verschillende mogelijkheden bij verkoop:

Stacaravan verkopen zonder standplaats

De stacaravan verkopen zonder standplaats, mag aan iedereen. De campingeigenaar heeft hier niets over te zeggen, behalve dat hij voorwaarden kan stellen met betrekking tot het weghalen van de stacaravan. Hij mag bijvoorbeeld aangeven door wie en wanneer de stacaravan weggehaald mag worden. In dit geval is het raadzaam om een schriftelijke overeenkomst af te sluiten met de koper en daarop duidelijk te vermelden dat alleen de stacaravan zelf wordt verkocht en dat niet de huur van de grond overgaat. Maak afspraken wie de kosten voor het verplaatsen betaalt. 

Stacaravan verkopen met standplaats

Staat de stacaravan op gehuurde grond dan is er geen sprake van huurbescherming zoals bij de huur van een woonhuis. Bij verkoop van de stacaravan met standplaats verkoop je de stacaravan en niet de plaats waar deze op staat. Hiervoor moet de campingeigenaar een nieuwe overeenkomst met de koper aangaan. De campingeigenaar mag zelf bepalen of hij dit wil. Bespreek daarom vóór de verkoop de mogelijkheid van verkoop met behoud van standplaats. Er is dus toestemming nodig van de campingeigenaar. Vraag bij toestemming om een schriftelijke bevestiging. 
Voor het overschrijven van de stacaravan op uw naam is ook toestemming nodig van de campingeigenaar. Hij heeft immers een overeenkomst met uw vader en niet met u. 

Op onze website vindt u meer informatie over 'stacaravan kopen en verkopen' en de Recron-voorwaarden.