Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop chalet/stacaravan

Vraag gesteld door E. Ditvoorst op 3 februari 2022

We hebben gisteren een chalet/stacaravan gekocht.
Geldt hierbij ook de regel, dat het koopcontract binnen 2 weken zonder reden ontbonden kan worden?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


U heeft een chalet/caravan gekocht en vraag of u de koopovereenkomst binnen twee weken kan ontbinden.

Naar mijn mening hebt u geen recht op een bedenktijd van twee weken (of 30 dagen). In principe bent u gebonden aan de koopovereenkomst.

Bedenktijd voorwaarden

U heeft alleen bedenktijd als het gaat om de volgende voorwaarden: allereerst moet het gaan om de koop van een roerende zaak. Een chalet/stacaravan (hierna: chalet) dat duurzaam is verbonden met de grond is geen roerende zaak, maar een onroerende zaak.

Als het chalet wel een roerende zaak, geldt het volgende. Het moet gaan om koop op afstand (bijvoorbeeld via internet) of de koop moet zijn gesloten buiten verkoopruimte (bijvoorbeeld colportage). De achtergrond van de bedenktijd in deze gevallen is dat de koper het product in deze gevallen niet heeft kunnen inspecteren. Daarnaast geldt dat u als consument het chalet moet hebben gekocht van een verkoper die handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf. Als het gaat om een chalet dat een onroerende zaak is, kunt u mogelijk recht hebben op een bedenktijd van 3 werkdagen nà de ondertekening van de koopovereenkomst (art. 7:5 lid 3 Burgerlijk Wetboek).