Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geweigerd op een vlucht wegens het ontbreken van een geldig reisdocument (ESTA)

Vraag gesteld door op 3 februari 2022

Waar en hoe kunnen wij het beste compensatie eisen voor de volgende idioterie.

Mijn vriendin, 79 jaar oud, kon (Covid) na 2 jaar weer voor de kerst naar haar dochter in Houston USA.
Gelukkig kon ik haar vanuit huis in Tenerife ondersteunen.
Ze zou 14 december vanuit Tenerife via Madrid naar Parijs vliegen, in Parijs overnachten, 15 december  dan door naar Houston. Op een combi ticket.
Air France weigerde in Madrid te boarden, omdat ze geen ESTA zou hebben, dat had ze wel, maar ze kon het op haar IPhone niet laten zien.
Haar koffer werd uit het vliegtuig gehaald onder groot protest, ze kon ondertussen wel een bevestiging dat ze een geldig ESTA had laten zien maar de balie weigerde zelfs er naar te kijken.
Ik heb voor € 284,95 een ticket naar Parijs voor de volgende morgen kunnen kopen.
Ze was nog net op tijd voor de vlucht naar Houston.
In Houston heeft ze na veel gebel en gezoek op 19 december haar koffer zelf van de luchthaven moeten halen, de koffer was via Detroit gekomen en stond al klaar voor vertrek naar Parijs, haar terugvlucht was pas 12 januari.

De vluchten waren geboekt bij een reisbureau in Puerto de la Cruz, Tenerife.
Die had dat geregeld via¨Haiku Vuela¨.
Reisbureau gaf niet thuis bij melding van het probleem.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


Uw vriendin zou via Madrid en Parijs naar Houston vliegen. Op het vliegveld van Madrid is haar de toegang tot de vlucht naar Parijs geweigerd,  omdat zij geen geldig ESTA kon laten zien. U heeft een nieuw ticket Madrid-Parijs gekocht, waardoor uw vriendin toch nog met de vlucht naar Houston mee kon. Tot overmaat van ramp is haar koffer met vertraging in Houston aangekomen. U vraagt bij wie u compensatie kunt vragen.

Verantwoordelijkheid

Het is de verantwoordelijkheid van passagiers om te zorgen voor de juiste reisdocumenten, dus ook een ESTA voor een reis naar de Verenigde Staten. Kan een passagier de vereiste reisdocumenten niet tonen, dan kan een luchtvaartmaatschappij weigeren die passagier te vervoeren. Zij lopen het risico daarvoor verantwoordelijk te worden gehouden. In hoeverre een papieren bevestiging van een ESTA voldoende aantoont dat uw vriendin beschikt over een geldig ESTA is, is ons niet bekend.

Klacht

U kunt een klacht indienen bij de luchtvaartmaatschappij en vergoeding van de extra vlucht verzoeken. U kunt dan ook compensatie vragen voor de noodzakelijke uitgaven die uw vriendin heeft moeten doen wegens de vertraging van haar koffer als zij in Houston een zg. PIR-formulier heeft laten opstellen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u mogelijk uw klacht aan hen ter behandeling voorleggen.