Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geldigheid ID-Kaart bij reis naar Spanje

Vraag gesteld door J. Poley op 18 april 2022

Hoe lang moet een ID kaart nog geldig zijn na afloop van een bezoek aan Spanje?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft een vraag over de minimale geldigheidsduur van uw legitimatiebewijs. U wilt graag weten hoe lang uw ID-kaart nog geldig moet zijn na, een bezoek aan Spanje.

Reizen

Bij een reis of verblijf buiten Nederland, zult u altijd een geldig reisdocument moeten kunnen tonen. Ook binnen het Schengengebied valt u immers onder de vreemdelingenwetgeving van de landen die u bezoekt. Dat er geen grenscontrole meer bestaat binnen het Schengengebied betekend niet dat er geen verplichting meer bestaat om een geldig reisdocument te kunnen tonen.

Geldigheid reisdocument

Binnen de EU geldt dat het reisdocument geldig moet zijn. Voor EU-burgers die een andere EU-lidstaat bezoeken geldt verder geen minimale geldigheidsduur van het reisdocument. Het reisdocument moet dus geldig zijn tot en met de dag van vertrek.

Identificatieplicht

Naast de verplichting tot het kunnen tonen van een geldig reisdocument geldt in veel landen, net als in Nederland, een identificatieplicht. Met een verlopen identiteitsbewijs kunt u in de regel niet voldoen aan de identificatieplicht.

Conclusie

Een Nederlandse identiteitskaart moet bij een reis naar Spanje geldig zijn tot de dag dat u uit Spanje vertrekt. Er geldt geen minimale (resterende) geldigheid van het reisdocument. Let op, in veel landen geldt net als in Nederland, een identificatieplicht. Met een verlopen ID-kaart kunt u niet voldoen aan de identificatieplicht. Het is raadzaam om tijdig een nieuw reisdocument aan te vragen.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over reisvoorbereiding Spanje en op de pagina van de Rijksoverheid over identiteitskaart meenemen tijdens het reizen naar het buitenland