Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden bij roodlicht met lang voertuig

Vraag gesteld door op 16 maart 2022

Bij een lange aanhangwagen of caravan heb je een groter risico om door een rood verkeerslicht heen te rijden. Zeker als het druk is en de snelheid laag kan het gebeuren dat je met de auto het licht net op oranje ziet springen, maar staat hij al lang op rood tegen de tijd dat het einde van de aanhanger/caravan de kruising oprijdt.
Dit zal voor vrachtwagens en bussen niet anders zijn.

Maakt een camera onderscheid tussen de verschillende voertuigen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U wilt graag weten of er bij de controle op de overtreding ‘doorrijden bij rood licht’ rekening wordt gehouden met bestuurders die een lang voertuig of een combinatie van voertuigen besturen. Als het verkeerslicht net op rood springt na het passeren van de stopstreep, is de rest van het voertuig of de aanhanger immers nog niet de kruising gepasseerd.

Doorrijden bij rood

Er kan een boete worden opgelegd voor het door rood rijden, als kan worden vastgesteld dat u doorreed bij een verkeerslicht dat rood licht uitstraalde. Het verkeerslicht dient al rood te zijn op het moment dat u dit passeert. De roodlicht-camera registreert een overtreding als een voertuig de twee detectielussen net na de stopstreep beide passeert, vanaf een zogenoemde pardontijd die tussen de 0 en 1 seconde wordt ingesteld nadat het verkeerslicht op rood is gesprongen.

Niet stoppen voor stopstreep​​​​​​

Bij een verkeerslicht dat rood licht uitstraalt moet de bestuurder het voertuig vóór de stopstreep tot stilstand brengen. Als uit de bewijsmiddelen zou blijken dat het verkeerslicht al wel rood licht uitstraalde bij het passeren van de stopstreep, maar niet dat u bent doorgereden, dan kan hiervoor een (aparte) boete worden opgelegd. 

Conclusie

Omdat voor de boete doorrijden bij roodlicht sprake moet zijn van het passeren van beide detectielussen terwijl het verkeerslicht al op rood stond en de detectielussen beide na de stopstreep liggen, kan ook bij een verlengd voertuig of een combinatie van voertuigen alleen een boete worden opgelegd voor het doorrijden bij roodlicht als het licht al rood was bij het passeren van de stopstreek door het trekkend voertuig.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina's over verkeersregels in Nederland en verkeerslichten.