Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto exporteren naar Spanje

Vraag gesteld door op 30 maart 2022

Wij willen naar Spanje emigreren en schrijven ons dan ook uit in NL. Na hoeveel tijd moet ik mijn auto in Spanje laten inschrijven etc.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent voornemens om naar Spanje te emigreren en wilt uw Nederlandse auto meenemen. U wilt graag weten, na hoeveel tijd u de auto moet exporteren uit Nederland en/of moet laten registreren in Spanje.

Definitief verhuizen

Als u definitief vertrekt uit Nederland, dan zullen ook de op uw naam geregistreerde kentekens moeten worden beëindigd bij het kentekenregister. Het uitgangspunt is immers dat voertuigen geregistreerd worden in het land waar ze gebruikt worden. Registratie is voorts alleen mogelijk, als de beoogde kentekenhouder woonachtig is en/of voldoet aan de gestelde eisen in het land van registratie. U mag in Spanje alleen deelnemen aan het verkeer met een (geldig) geregistreerd voertuig.

Tijdelijk verblijf

Zolang u kunt bewijzen dat u (ook) in Nederland woonachtig bent, kunt u op basis van de Nederlandse kentekenregistratie in Spanje deelnemen aan het verkeer. U moet wel zorgdragen dat u dan steeds aan de in Nederlands geldende eisen (verzekering, APK etc.) voldoet. In dat geval kunt u tot 185 dagen (6 maanden) met uw Nederlandse kenteken in Spanje blijven rijden.

Conclusie

Als u in een op uw naam geregistreerd voertuig wilt deelnemen aan het verkeer in Spanje én kwalificeert als Spaans ingezetene, dan moet dat voertuig eveneens in Spanje geregistreerd staan. Er geldt geen overgangstermijn waarbinnen u het voertuig moet laten registreren. Als uw Nederlandse registratie is beëindigd, dient de Spaanse registratie te zijn voltooid.

Meer informatie kunt u vinden op deze pagina's over uw auto inschrijven in een ander land, registratie van nieuwe voertuigen en voertuigen uit het buitenland en auto exporteren