Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhangwagen gekocht in Duitsland

Vraag gesteld door H. Meijer op 18 april 2022

Als ik een nieuwe aanhangwagen koop in Duitsland moet ik dan in Nederland belasting betalen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent voornemens een aanhangwagen in Duitsland te kopen. U wilt graag weten of u over de aanhangwagen in Nederland belasting verschuldigd raakt.

Invoerrechten

Binnen de EU geldt o.a. het vrije verkeer van goederen. Over aankopen in EU-lidstaat A, mag EU-lidstaat B dus nimmer invoerrechten berekenen.

Autobelastingen

Lidstaten van de EU bepalen zelfstandig het beleid omtrent o.a. autobelastingen. In Nederland wordt het bezit van motorrijtuigen, met de zogenoemde Motorrijtuigenbelasting (MRB) belast. Daarnaast geldt bij de aanschaf van een nieuwe personenauto of motorfiets een eenmalige aanschafbelasting (BPM). Laatstgenoemde belasting geldt ook bij import, in dat geval is er vaak sprake van zogenoemde rest-BPM.

Aanhangwagen-belasting

Het bezit van een aanhangwagen wordt in Nederland niet belast. Er geldt evenmin een belasting bij de aanschaf van een aanhangwagen, behoudens de omzetbelasting.

Invoeren aanhangwagen

Aanhangwagens die een eigen kenteken hebben, moeten worden ingevoerd. Graag verwijs ik u naar de website van de RDW voor meer informatie over het invoeren van een aanhangwagen. Voor lichte aanhangwagens geldt geen formele verplichting tot invoeren. De witte kentekenplaten op basis van het kenteken van het trekkende voertuig kunnen dan op de aanhanger worden aangebracht. De aanhangwagen moet bij gebruik ten alle tijden voldoen aan de daaraan gestelde eisen.

Conclusie

Er gelden geen invoerrechten als de aanhangwagen is aangeschaft binnen de EU. Evenmin zijn er autobelastingen van toepassing op een aanhangwagen in Nederland. U raakt in Nederland dus geen verdere belastingen verschuldigd als u een aanhangwagen in Duitsland aankoopt en deze vervolgens in Nederland gaat gebruiken. De aanhangwagen dient wel te voldoen aan de daaraan gestelde eisen en moet mogelijk wel formeel worden ingevoerd.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over autobelastingen