Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verzoek om bewijs genegeerd door NIB

Vraag gesteld door op 13 december 2021

Ik heb een brief gekregen van het NIB dat ik een boete uit Italie had van 2018. Wij hebben daarna een bezwaarbrief (de voorbeeldbrief van de anwb site) gestuurd en als reactie daarop kregen we een voorstel bedrag van 85,17. Dat was veel lager dan het orginele bedrag van329,27.  We zijn daar niet op ingegaan.

Nu begint NIB weer opnieuw een brief te sturen dezelfde brief als de eerste keer met een bedrag van 329,27.

NIB heeft nooit de gevraagde documenten toegezonden.

De vraag is wat kan ik het beste doen, kan ik de brief negeren of moet ik opnieuw bezwaar aan tekenen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Van het NIB ontving u een brief over een openstaande boete uit Italië. Het betrof een overtreding uit 2018. U heeft hiertegen bezwaar gemaakt en gevraagd om bewijs dat het proces-verbaal u destijds aangetekend is aangeboden. Op het bewijs werd niet ingegaan, wel werd het bedrag verlaagd. Nadat u hier niet op ingegaan bent, ontving u weer een brief met het verhoogde bedrag van € 329,27. U wilt weten wat u het beste kunt doen.

Ik raad aan om nogmaals te reageren. Geef aan dat u nog geen antwoord heeft gekregen op uw eerdere verzoek om bewijs. Vraag om bewijs waaruit blijkt wanneer en naar welk adres de Italiaanse instantie de boete naar u heeft gestuurd.

Daarnaast moet u de mogelijkheid hebben gekregen om de verkeersboete zonder incassokosten te betalen. Ontvangt u hiervan bewijs dan kunt u ervoor kiezen om op het voorstel in te gaan en alleen het boetebedrag aan het NIB te betalen. Vraag dan wel bewijs dat het om een betaling ter finale kwijting gaat. 

360 dagen termijn

Kan het NIB of de Italiaanse instantie niet aantonen dat de boete op tijd is verstuurd, dus binnen 360 dagen na vaststelling dat u de eigenaar of huurder van de auto was ten tijde van de overtreding, dan is de boete verjaard en dan hoeft u de boete niet te betalen. 

Meer informatie over boetes uit Italië.