Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen ruitenwissers en BOVAG-garantie

Vraag gesteld door op 16 november 2021

Vallen het vervangen van de ruitenwissers (rubbers) onder de BOVAG-garantie? Ik heb de auto nu 2,5 maand

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de omvang van de BOVAG-garantie. U heeft onlangs een tweedehands auto gekocht waarvan, 2,5 maand na aflevering, de ruitenwissers moeten worden vervangen. U wilt graag weten of het vervangen van de ruitenwissers onder de BOVAG-garantie valt.

BOVAG-garantie

Als u bij de koop van een tweedehandsauto overeenkomt dat de verkoper BOVAG garantie verleent, dan zijn de BOVAG garantievoorwaarden van toepassing. In beginsel geldt deze garantie voor de duur van 6 maanden. Deze garantie betekent dat de verkoper gebreken die bij aankoop niet waarneembaar waren én gebreken die tijdens de garantieperiode ontstaan kosteloos moet verhelpen.

Geen garantie

Op deze garantie gelden een aantal uitzonderingen. Accessoires zoals banden, ruiten en radio zijn uitgesloten van de garantie. Als de schade is ontstaan door verkeerd gebruik of het gevolg zijn van opzet én als de defecten zijn ontstaan buiten de EER, geldt de garantie niet. Ten slotte zijn reparaties en vervangingen ter gelegenheid van normale gebruikelijke onderhoudsbeurten uitgesloten van de garantie.

Toch garantie

Op de uitsluiting van de garantie voor reparaties en vervangingen ter gelegenheid van normaal gebruikelijk onderhoud geldt een belangrijke uitzondering. Als de noodzakelijke vervanging het gevolg is van een gebrekkig uitgevoerde afleverbeurt, behoort de verkoper de reparatie of vervanging onder garantie uit te voeren.

Conclusie

Het vervangen van ruitenwissers kwalificeert als een vervanging ter gelegenheid van normaal gebruikelijk onderhoud. Tijdens het uitvoeren van de afleverbeurt moet het echter al duidelijk zijn geweest voor de verkoper dat de ruitenwissers (zeer) spoedig vervangen moesten worden. De afleverbeurt is ten aanzien van de ruitenwissers dus niet goed genoeg uitgevoerd. Mijns inziens heeft u daarom recht op kosteloze vervanging van de ruitenwissers door de verkoper/garantiegever.

Als u er met de verkoper niet uitkomt kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Voorafgaand aan een procedure bij de Geschillencommissie kunt u ook overwegen om de BOVAG om bemiddeling te vragen.

Meer weten?
BOVAG Garantie - ANWB 
Fabrieks- en BOVAG-garantie - ANWB