Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting aanhanger met uitstekende deelbare lading

Vraag gesteld door op 11 december 2021

Over welke afstand moet de verlichting te zien zijn van een aanhanger met uitstekende deelbare lading?

Als mijn deelbare lading op een aanhanger 0,99 meter uitsteekt op vloerhoogte van de aanhanger, en ik sta daar ongeveer twee meter achter, dan zie ik de achterlichten van mijn aanhanger niet. Sta ik er 3 meter achter, dan zie ik de achterlichten van mijn aanhanger wel.
Is vastgelegd vanaf welke hoogte en afstand de achterlichten te zien zouden moeten zijn?  Een lage achterop komende auto zal de achterlichten langer zien dan een chauffeur van een hoge vrachtwagen. Als de vrachtauto kort achter mij zit, kan hij bijvoorbeeld niet zien wanneer mijn remlichten gaan branden...
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U wilt weten over welke afstand de verlichting te zien moet zijn van een aanhanger met uitstekende deelbare lading. De lading steekt 0,99 meter uit. 

art. 5.18.13 Regeling Voertuigen

Volgens artikel 5.18.13 regeling voertuigen mag het zicht op de verlichting, de retroreflectoren  de richtingaanwijzer of de kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig niet worden belemmerd, tenzij aan de achterzijde van de uitstekende lading op gelijke wijze als het betrokken voertuig zijn aangebracht, verlichting, retroreflectoren , richtingaanwijzers of de kentekenplaat van dat voertuig.

Er wordt niet beschreven op welke afstand en hoogte achter de auto de verlichting zichtbaar zou moeten zijn. Maar duidelijk is dat het zicht hierop niet belemmerd mag zijn. Zoals u zelf zegt: een vrachtwagen die dicht achter u rijdt kan de remlichten van de aanhanger niet zien. Om die reden zou u zo al niet moeten gaan rijden. Bovendien kan het zijn dat u wordt aangehouden door de politie en riskeert u een boete.