Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkopen stacaravan

Vraag gesteld door op 10 december 2021

Wij hebben in februari 2011 een 18 jarige Muller Batavier aluminium stacaravan (2 slaapkamers 6 slaapplekken van de toenmalige eigenaar van de camping gekocht. De camping eigenaar gaf mondeling aan dat het aankoopbedrag zo hoog was omdat dit voor alle stacaravans op het park gold en de stacaravans op deze manier waardevast zouden zijn. Verkopen mocht alleen weer aan de camping. In 2011 is de camping verkocht aan een nieuwe eigenaar.

Nu 10 jaar later willen wij onze goed onderhoude aluminium stacaravan aan de camping terug verkopen en geven onze gemaakte afspraak aan. De nieuwe eigenaar van de  camping zegt de afspraken niet te kennen en wil de stacaravan ook niet terugkopen. Als wij willen stoppen met de standplaats moet de stacaravan verwijderd worden. Er worden alleen nieuwe chalets geplaatst die vervolgens verhuurd worden. Hij geeft aan dat wij 2 keuzes hebben De eerste keuze is een afstandsverklaring te tekenen. De kosten om de caravan buiten de camping te plaatsen vervallen dan Vervolgens plaatst de camping de caravan buiten de camping /op de parkeerplaats en koopt een handelaar in Friesland waar de camping afspraken mee heeft de caravan op. De tweede keuze is zelf de stacaravan op eigen kosten van de camping te halen. Onze vraag is of bovengenoemde rechtmatig is en of een nieuwe camping eigenaar de met de vorige eigenaar gemaakte mondelinge afspraken naast zich neer mag leggen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In februari 2011 heeft u een aluminium stacaravan gekocht van de toenmalige eigenaar van de camping.

Met de afspraak dat, als u de caravan weer zou willen verkopen, dit alleen mocht  aan de camping. In 2011 is de camping verkocht aan een nieuwe eigenaar. Nu wilt u de caravan verkopen maar de eigenaar zegt niets van deze mondelinge afspraak te weten. De eigenaar wil de caravan niet kopen en geeft 2 mogelijkheden aan: 1. Een afstandsverklaring tekenen, zonder kosten, maar ook zonder opbrengst. 2. de caravan op eigen kosten van de camping halen en deze te verkopen zonder vaste plaats. Uw vraag is of de campingeigenaar de (mondeling) gemaakte afspraken met de vorige eigenaar naast zich neer mag leggen.

De nieuwe eigenaar is niet gehouden om de afspraken met de vorige eigenaar op te volgen. Hij mag zelf nieuwe regels stellen. Voor het verkopen met behoud van de standplaats is toestemming van de campingeigenaar nodig. Als de campingeigenaar nieuwe plannen heeft met de camping dan mag hij die doorvoeren. 

Stacaravan verkopen zonder standplaats

Een stacaravan zonder vaste plaats mag je aan iedereen verkopen. Hierover heeft de campingeigenaar niets te zeggen. Wèl mag hij voorwaarden stellen met betrekking tot het weghalen van de caravan. Bijvoorbeeld door wie en wanneer de caravan wordt weggehaald.

Stacaravan verkopen met behoud van standplaats

Bij een stacaravan op gehuurde grond, is geen sprake van huurbescherming zoals bij de huur van een woonhuis. Bij verkoop van de stacaravan op standplaats verkoop je de stacaravan en niet de plaats waar deze op staat. De campingeigenaar moet een nieuwe huurovereenkomst aangaan met de koper en hij mag zelf bepalen of hij dat wil. 

Lees meer informatie over vaste plaats en koop en verkoop van de stacaravan.