Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop camping en RECRON-voorwaarden

Vraag gesteld door op 18 januari 2022

Wij staan op een camping die is aangesloten bij de Recron. Nu is onze camping verkocht per 1 januari 2022. De handtekeningen worden eind Januari gezet en met terug werkende kracht is de nieuwe eigenaar per 1 Januari 2022 de nieuwe eigenaar. Nu krijg ik op 15 januari 2022 een factuur met daarop alles nog van de oude eigenaar inclusief KVK en BTW nummers. Alleen zit er rechts onderin een geel stickertje met daarop LET OP! Nieuw bankrekening nummer. Maar ja wat betekent dit voor mij? Gaat het jaar van recron voorwaarden nu in en kan de nieuwe eigenaar mij nu per 1 Januari 2023 laten vertrekken en ben ik dan mij aanspraak op de financiële vergoeding kwijt als ik mijn stacaravan hierom zou moeten verplaatsen?  Wat zijn mijn rechten als Recron recreant. Daar naast rijst bij mij de vraag ik sta op een veld met evenredige kavels nu betaald mijn buurman die daar vorig jaar het gehele jaar was 1450euro staangeld en 300 energiekosten voorschot. En ik als "nieuwe"bewoner 1850euro en 500euro energiekosten voorschot. Daarbij ben ik vorig jaar bijna niet geweest door ziekte. Nu is mij verteld door de oude eigenaar dat mijn stageld het nieuwe stageld betrof en iedereen met de oude tarieven elk jaar 8% erbij zouden krijgen maar tot mijn grote verbazing is dit niet gebeurd. En betaal ik los van de voorschotten 400euro meer voor een zelfde kavel. Wanneer zou ik iets als "huurder"van de nieuwe eigenaren moeten horen ik heb natuurlijk plichten maar wat zijn mijn rechten? Ik wil als "huurder" weten waar ik op een recroncamping aan toe ben. Mogen ze dit zomaar doen? Div verschillende tarieven handteren? En mag de oude eigenaar zich nog op dit moment bemoeien met de facturen voor 2022? Afijn ik zit met vele vraagtekens. Hopelijk bied u mij de antwoorden.
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

De camping waar u een staanplaats heeft, is per 1 januari 2022 verkocht. De overdracht vindt echter pas eind januari plaats. Daarna zal de koper met terugwerkende kracht tot 1 januari de nieuwe eigenaar zijn. U heeft een factuur ontvangen met de gegevens van de verkopende, eigenaar, maar met een ander rekeningnummer. U vraagt wat nu uw rechten zijn en of de RECRON-voorwaarden na de overdracht nog van toepassing zijn. Voorts heeft u een vraag over de verschillende tarieven die recreanten betalen voor hun staanplaats.

De eigenaar

Wettelijk is het zo dat de verkopende eigenaar tot de eigendomsoverdracht eind januari aan de nieuwe koper, eigenaar blijft van de camping. Tot de overdracht hebt u dus te maken met de deze eigenaar. En zolang hij nog eigenaar is, mag hij zich nog bezighouden met de tarieven.
Als het rekeningnummer op naam staat van de nieuwe eigenaar, kan het zijn dat dit zo besloten is om praktische redenen. U kunt hiernaar informeren bij de eigenaar.

RECRON-voorwaarden

Wanneer de overeenkomst voor uw jaarplaats ingaat op 1 januari 2022 en loopt tot en met 31 december 2022 en u heeft een factuur voor dezelfde periode, dan kunt u er naar mijn mening van uitgaan dat de RECRON-voorwaarden gedurende het hele jaar van toepassing zijn. Dit geldt dan ook voor de financiële vergoeding in het geval u uw stacaravan moet verplaatsen. Of dit in 2023 nog zo is, is afhankelijk van de vraag of de nieuwe eigenaar aangesloten blijft bij de RECRON. Ik ga ervan uit dat u van de nieuwe eigenaar bericht krijgt, zodra de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden.

Verschillende tarieven kavels

Voor wat betreft de verschillende tarieven voor kavels die even groot zijn. Ik begrijp dat u pas kort een jaarplaats op de camping heeft. In dat geval kan de eigenaar het nieuwe jaargeld in rekening brengen. De oude tarieven worden verhoogd, maar omdat deze recreanten er al langer staan, is besloten om hun tarieven stelselmatig te verhogen met 8% totdat de tarieven voor iedereen gelijk zijn. Dit is niet geregeld in de RECRON-voorwaarden.

Mocht het tot een geschil komen, dan kunt u dit voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.