Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Terugkeuren vrachtwagen/bus van C1 naar B

Vraag gesteld door op 13 december 2021

Op mijn werk rijd ik een Mercedes sprinter, bouwjaar 2015. Massa rijklaar: 3325 kg, massa ledig voertuig: 3225 kg. De bus is terug gekeurd naar B rijbewijs dus laadvermogen:275 of 175 kg?

Hier gaan we bijna elke rit wel overheen. Op m'n werk zei de verantwoordelijke dat alle boetes voor het bedrijf zijn en ik geen aantekening op m'n rijbewijs zou krijgen, maar ik vraag me af of dat laatste wel zo is.

Kunt u mij hier in duidelijkheid geven?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw werkgever stelt u regelmatig een bestelbus ter beschikking. Dit voertuig is terug gekeurd tot een maximum toelaatbare massa van 3500 kg. De massa rijklaar van dit voertuig is 3325 kg. Het werkelijk gewicht van de bestelbus inclusief belading is vaak meer dan 3500 kg. Uw werkgever heeft aangegeven dat zij eventuele boetes zal betalen. U wilt graag weten wat de gevolgen zijn als bij een controle zou blijken dat het voertuig meer weegt dan de maximum toegestane massa.

Maximum toelaatbare massa

De gegevens die geregistreerd staan in het kentekenregister zijn bepalend voor de maximum toelaatbare massa van een voertuig. Als de maximum toelaatbare massa wordt overschreden kwalificeert dit als een overtreding en kan een boete en eventueel een maatregel, zoals het af- of overladen, worden opgelegd.

Bestuurder aansprakelijk

Als een opsporingsambtenaar constateert dat het werkelijk gewicht van het voertuig hoger is dan de maximum toegestane massa, zoals geregistreerd in het kentekenregister, wordt de eventuele boete opgelegd aan de bestuurder. Alleen als bij de ontdekking van het strafbare feit de bestuurder onbekend is gebleven, kunnen de straffen aan de eigenaar of kentekenhouder worden opgelegd.

Rijbewijs

Als een opsporingsambtenaar constateert dat het voertuig overbeladen is, heeft dat geen gevolgen voor de bevoegdheid van de bestuurder om met het voertuig te mogen rijden. Ook voor het bepalen van de rijbevoegdheid (rijbewijscategorie) is de registratie in het kentekenregister doorslaggevend. Rijbewijscategorie B geeft de bevoegdheid tot het besturen van voertuigen met een maximum toelaatbaar gewicht van 3500 kg en dat zitplaatsen biedt aan maximaal 8 personen.

Conclusie

Als het gewicht van het voertuig wordt gecontroleerd kan een boete worden opgelegd. Deze boete wordt opgelegd aan de bestuurder. Los van eventuele geldboetes is het rijden met een te zwaar beladen voertuig niet verstandig. Ook als een voertuig gebouwd is voor zware belading reageert een zwaar voertuig anders dan een licht beladen voertuig of een reguliere personenauto. Het besturen van zwaar beladen voertuigen vergt andere, aanvullende vaardigheden. Als u onverhoopt betrokken raakt bij en ongeval kan te zware belading kwalificeren als gevaarzetting met alle gevolgen van dien. Ik raad u aan om niet met een te zwaar beladen voertuig aan het verkeer deel te nemen.

Meer weten? Gewicht en laadvermogen van de caravan | ANWB