Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade tijdens reparatie

Vraag gesteld door op 24 november 2021

De boordcomputer van mijn Seat Leon  ST 1.6 TDI gaf een storing aan. Hierop heeft de garage de boordcomputer uitgelezen en bleek de gloeiplug van cilinder 1 kapot. Zodoende afspraak gemaakt voor vervanging van alle gloeipluggen. Bij het uitvoeren van de reparatie bleek de kapotte plug vast te zitten. Bij de poging tot verwijderen is de draad in het motorblok beschadigd geraakt. Dit betekent serieuze vervolgschade waardoor er een specialist nodig is (wat een week duurt) en mogelijk de cilinderkop er zelfs af moet. Dit terwijl het een simpele routine vervanfingsklus had moeten zijn.

Mijn vraag is wie er verantwoordelijk is voor de extra kosten ten gevolge van de schade. Online lees ik uitgebreide stappenplannen (altijd momentsleutel gebruiken met losdraaien, paar dagen weken in WD40 voordat je verwijderd etc) waarvan ik twijfel of de garage dit heeft uitgevoerd of dat ze snel hebben geprobeerd dit los te draaien omdat ze het erg druk hebben.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto ter reparatie naar de garage gebracht. Tijdens de reparatie is de gloeiplug van cilinder 1 stuk gegaan. U vraagt of de garage hier aansprakelijk voor is.

De garage is verantwoordelijk voor een zorgvuldige uitvoering van de reparatie. Dat houdt in dat zij zich aan de geldende voorschriften houden en als goed vakman handelen.

Helaas gaat er tijdens de uitvoering van een reparatie wel eens iets stuk. Dat is in eerste instantie het risico van de eigenaar van de auto. U kunt de garage hier alleen voor aanspreken als u kunt aantonen dat de garage verwijtbaar onzorgvuldig is geweest. Bijvoorbeeld door stappen over te slaan of onnodig veel kracht te gebruiken waardoor iets afbreekt. Dat is vaak moeilijk te bewijzen.

Een expert kan soms uitkomst bieden, maar aan een expertise zijn wel kosten verbonden. Deze kosten kunt u verhalen op de garage als blijkt dat de garage inderdaad een fout heeft gemaakt. Of de expert dit kan vaststellen is vooraf niet te zeggen.

Leest u ook onze informatie over klachten na reparatie.