Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade aan auto, onbekende dader

Vraag gesteld door D. van Bree op 3 januari 2022

Ik kom vanmorgen bij mijn auto aan en controleer mijn auto of er niks mee is gebeurt echter blijkt anders te zijn, er zitten duidelijke krassen op mijn eigen auto en een knappe deuk van een deur me duidelijk sporen van de auto van de dader.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw auto is beschadigd terwijl deze stond geparkeerd. De dader heeft geen gegevens achtergelaten en is dus onbekend. U wilt uw schade verhalen.

Is uw auto beschadigd door een motorvoertuig? Dan kunt u de schade verhalen op de WA verzekering van dit voertuig als u weet wie de veroorzaker is. Helaas is degene die de schade heeft veroorzaakt met de noorderzon vertrokken. Misschien heeft iemand in de buurt iets gezien en genoteerd? Dan is de veroorzaker wellicht toch te achterhalen.

Is dat niet het geval, doet u dan binnen 14 dagen aangifte bij de politie. De politie zal de schade registreren. U kunt vervolgens uw claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. 

Het Waarborgfonds vergoedt schade die is veroorzaakt door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig als de bestuurder aansprakelijk is voor de ontstane schade. Er gelden wel enkele voorwaarden. Ook is er een eigen risico van 250 euro als de dader onbekend is gebleven.

Kijkt u voor de voorwaarden op Waarborgfonds Motorverkeer. Bij schade onverzekerde of onbekende dader (vereende.nl).

Is de schade veroorzaakt door een fietser of een gevolg van bijvoorbeeld vandalisme, dan is de schade alleen te verhalen als de dader bekend is. Schade door een elektrische fiets valt wel onder het Waarborgfonds.

Meer informatie vindt u op onze pagina over het Waarborgfonds