Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs verlengen zonder gezondheidsverklaring

Vraag gesteld door op 23 januari 2022

Ik wordt in mei 2022 , 75 jaar, kan ik dan nu mijn rijbewijs verlengen zonder gezondheidsverklaring ?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


In mei 2022 wordt u 75 jaar. Uw vraag is of u dan nu uw rijbewijs nog kunt verlengen zonder gezondheidsverklaring. In mijn antwoord ga ik ervan uit dat uw rijbewijs verloopt op de dag dat u 75 jaar wordt.

Verlenging bij 75 jaar of ouder

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste jaar dan moet u bij het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring ondergaan. Dit geldt ook als u het rijbewijs eerder aanvraagt dan dat het rijbewijs verloopt. De keuring is bedoeld om ook ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen. Soms worden er aan de gezondheidstoestand voorwaarden voor het rijden gesteld, zoals het dragen van een bril of het rijden met automatische versnelling. Aan de hand van deze Gezondheidsverklaring en de medische keuring wordt het rijbewijs verlengd voor maximaal 5 jaar.

Wanneer verlengen?

Wij adviseren ruim op tijd te beginnen met de aanvraag voor het verlengen van het rijbewijs, maar niet eerder dan vier maanden voor de verloopdatum. Doe je dat eerder, dan kan dit ten koste gaan van de duur van je nieuwe rijbewijs. 

Meer informatie vindt u op onze pagina verlengen rijbewijs na 65 jaar en op de website van het CBR.