Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Pech in het buitenland en conformiteit

Vraag gesteld door M. Kaan op 15 december 2021

Ik heb 30-09-2020 een Jaguar XKR van 2010 gekocht voor € 29.995,00, na een maand was de airo pomp al stuk, moest de helft van € 2500,00 zelf betalen, nu staat de auto met pech bij een Jaguar dealer in Benidorm en die denken dat er een nieuwe moter van +/- € 7000,00 in moet, ik heb maar 8000km met de auto gereden, kan ik nog iets op de garage waar ik hem gekocht heb verhalen?
verneem het graag.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft ruim een jaar geleden luxe occasion gekocht bij een autobedrijf. Onlangs heeft u de auto in Spanje naar een dealerbedrijf moeten brengen. De Spaanse garage heeft geconstateerd dat er een nieuwe motor moet worden geplaatst. U ontvangt eerdaags de offerte voor het herstel van de auto. U wilt graag weten of u (een deel van) de kosten kunt verhalen op de verkoper.

Gebrek (nog) onbekend

Het is op dit moment nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Dat de motor nu vervangen moet worden kan ene groot aantal oorzaken hebben. Eerst zal nu onderzocht moeten worden wat er precies niet goed is aan de auto. Nadat duidelijk is wat de oorzaak is van het euvel kan uw rechtspositie worden bepaald.

Conformiteit

Hoewel u geen aanspraak (meer) kunt maken op garantie, heeft u op grond van de wet wel rechten. Zo heeft u recht op een product dat voldoet aan de redelijke verwachtingen die u van dat product op grond van de overeenkomst mag hebben. Welke redelijke verwachtingen u van deze occasion mocht hebben is o.a. afhankelijk van de aard van het gebrek, de betaalde prijs, leeftijd en kilometrage. Als een product hier niet aan voldoet heeft u in beginsel recht op kosteloos herstel door de verkoper.

Bewijs

U zult als koper moeten bewijzen dat er sprake is van een gebrek wat u in redelijkheid niet hoefde te verwachten en dat al aanwezig was bij aflevering van de auto. Als de oorzaak van de motorschade niet reeds aanwezig was bij aflevering van de auto kunt u geen kosteloos herstel eisen van de verkoper.

Naar de verkoper

Op grond van de wet kunt u alleen de verkoper aanspreken tot kosteloos herstel vanwege non-conformiteit. Als u het gebrek elders laat verhelpen zonder toestemming van de verkoper of zonder de verkoper voldoende in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen, verspeelt u uw wettelijke rechten.

Herstel door derde

Als de verkoper ondanks daartoe schriftelijk te zijn aangemaand niet binnen een redelijk termijn overgaat tot kosteloos herstel, kan de koper het herstel door een derde laten uitvoeren en de kosten daarvan verhalen op de verkoper.  

In het buitenland

Als het voertuig voor onderzoek eerst naar de verkoper toe moet vanuit het buitenland, loopt u in dit geval een risico. Als blijkt dat er geen sprake is van non-conformiteit komen in dat geval ook de kosten voor het transport voor uw rekening. Het is daarom raadzaam om eerst de verkoper te confronteren met de motorschade en in overleg met de verkoper de vervolgstappen te bespreken.

Conclusie

Ik raad u aan om de verkoper met de situatie te confronteren. Als er geen aanvaardbare oplossing wordt geboden is het raadzaam om te laten onderzoeken wat de oorzaak van de schade is. Als u voldoende kunt aantonen dat er sprake is van non-conformiteit, raad ik u aan de verkoper een ingebrekestelling te sturen.

Meer weten? Klachten na aankoop - ANWB