Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet gelijnde hond doodgereden door automobilist die in tegengestelde richting reed van eenrichtingsweg

Vraag gesteld door J. Steenkamer op 26 november 2021

Onze hond is doodgereden door een automobilist die tegen de richting in reed van een eenrichtingsweg. Het gebeurde in een woonwijk en waren alert voor automobilisten van de andere kant aangezien onze hond op dat moment even los was.

Onze hond rende richting de weg waar op datzelfde moment een automobilist dus tegen het verkeer in reed. Deze persoon is vervolgens doorgereden terwijl hij/zij zich zeker bewust was dat er iets was gebeurd. Hij stopte namelijk 20 meter na het ongeval en reed daarna verder.

Mijn vraag is of we de persoon aansprakelijk kunnen stellen voor de geleden schade. Er is al een aangifte gedaan en aan het einde van die eenrichtingsweg staat een politiecamera. Dus de automobilist is daar sowieso langs gereden.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw hond is doodgereden door een automobilist die in een eenrichtingsweg van de verkeerde kant aan kwam rijden. Uw hond liep los en u lette wel op of er verkeer vanuit de juiste richting aan kwam, maar van de andere kant verwachtte u geen auto. De automobilist is doorgereden, maar er staat wel een politiecamera in de straat. U heeft van het gebeurde aangifte gedaan. U wilt weten of u de automobilist aansprakelijk kunt stellen voor de geleden schade.

Allereerst vind ik het heel erg voor u dat uw hond is doodgereden. 
De situatie die u schetst heeft 2 kanten:
- De automobilist heeft een verkeersfout gemaakt door van de verkeerde kant een eenrichtingsweg in te rijden. Als ten gevolge daarvan schade ontstaat dan is de automobilist hiervoor aansprakelijk. U zult wel achter het kenteken moeten komen van de automobilist om hem aansprakelijk te kunnen stellen.
- Omgekeerd was uw hond niet aangelijnd. Hiervoor heeft u als eigenaar van de hond risico-aansprakelijkheid, wat betekent dat u aansprakelijk bent voor eventuele schade die de hond toebrengt aan anderen. Uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zal deze schade vergoeden als dit van toepassing is.

Conclusie

Het is in deze situatie moeilijk om vast te stellen wie voor welk percentage aansprakelijk is. Het is afhankelijk van wie waar was op dat moment en wie wat kan bewijzen. Bent u verzekerd voor rechtsbijstand, bespreek het dan met uw rechtsbijstandverzekering.

Meer informatie over aanrijding met dieren.