Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levering nieuwe auto niet volgens configuratie

Vraag gesteld door P. Brandsma op 3 januari 2022

Volgende week na ongeveer 6 maanden wachten wordt mijn nieuwe auto geleverd. Heb van de dealer begrepen dat er enkele onderdelen wegens schaarste niet leverbaar zijn. Als voorbeeld noemde hij een knopje voor de bediening van de spiegels. Dit zal later dan alsnog toegevoegd worden. Mijn vraag is hoe hiermee om te gaan door. De auto wordt dus niet volgens configuratie geleverd. Doe ik er verstandig aan om de nota volledig te betalen of moet ik een gedeelte inhouden totdat de missende schakelaar door de dealer is gemonteerd.

Merk: Renault
Type: Captur plug in hybride
Bouwjaar: Nieuw
Brandstof: Hybride
Motorvermogen: 160
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto gekocht en deze wordt nu afgeleverd. Er missen echter wat onderdelen. Deze zijn door schaarste nog niet te leveren. U vraagt of u nu een deel van de koopprijs achter kunt houden (opschorten).

Opschorting

Het uitgangspunt is dat bij levering de afgesproken prijs betaald moet worden. Wordt een deel van de auto niet geleverd, missen er bijvoorbeeld onderdelen, dan kan dat reden zijn om een deel van de koopprijs achter te houden. Je schort dan een deel van de betaling op. Dit kan als de onderdelen die missen dit ook rechtvaardigen. Zijn de zaken die missen niet echt belangrijk en eenvoudig later te installeren, dan is de vraag op opschorten redelijk is. Zijn het zaken die voor het gebruik van de auto echt van invloed zijn, of is het nog niet duidelijk of de zaken wel echt geleverd kunnen worden, dan is opschorting van een deel van de koopprijs wel redelijk.

Opschorting aankondigen

Afhankelijk van welke onderdelen er nog niet zijn kunt u dus betaling van een deel van de koopprijs opschorten. Breng de verkoper wel vooraf schriftelijk op de hoogte van het bedrag dat u opschort en de reden van opschorting.

Samen overleggen

U kunt natuurlijk ook eerst met de verkoper overleggen en onderling een afspraak maken over het betalen van de koopprijs en eventuele opschorting van een deel daarvan.

Tip: Mocht de levering van de onderdelen (te) lang op zich laten wachten? Leest u dan: Wat kan je eisen? - ANWB