Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten na afloop garantie

Vraag gesteld door op 23 december 2021

Heb sensor voor beveiligingssystemen moeten laten vervangen. Toyota yaris hybride van oktober 2016. 47.500 km gelopen. Kosten reparatie ruim 1.800,00. Garage was zeer coulant maar toyota zelf wil niet tegemoet komen in de kosten. Is dit terecht

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Van uw Toyota Yaris hybride, bouwjaar 2016 moest de sensor voor beveiligingssystemen worden vervangen. Deze reparatie kost € 1.800. Toyota wilde zelf niet tegemoetkomen, maar de garage zelf was coulant. Uw vraag is of dit terecht is. 

Na 5 jaar is de fabrieksgarantie bij Toyota verlopen. Ontstaat er na die tijd een gebrek dan kunt u geen aanspraak meer maken op fabrieksgarantie. U kunt dan alleen terecht bij uw verkopende dealer.

Wettelijke garantie en non-conformiteit

In sommige gevallen kunt u op basis van de wet de verkoper toch aanspreken. Want volgens de wet heeft u recht op een deugdelijke auto, wat betekent dat de auto geschikt moet zijn voor normaal gebruik. Welke eigenschappen u mag verwachten, is onder andere afhankelijk van de leeftijd, de kilometerstand en de prijs. Van belang is ook de gemiddelde levensduur van het onderdeel dat kapot is gegaan. 
U kunt de verkoper erop spreken als een product eerder kapot gaat dan de verwachte levensduur. Hij zal u dan een redelijke tegemoetkoming in de kosten moeten voorstellen. U heeft niet aangegeven om welke sensor het precies gaat en met welk voorstel de garage is gekomen. Wilt u hier iets meer van weten dan ontvang ik graag de informatie om welk onderdeel het precies gaat en wat het voorstel van de garage is. 

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.