Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop ontbinden na ontdekken schade bij aankoopkeuring

Vraag gesteld door Peter Meinderts op 29 december 2021

Ik heb na aankoop nog een aankoopkeuring gedaan (Occasion keuring NL). Nu blijkt dat de auto achter schade heeft gehad. Volgens de verkoper heeft hij dat gemeld. Volgens mij vrouw en ik heeft hij gemeld dat er schade opzij aan de auto is geweest.
Kan ik nog onder de koop uit? Ik heb de auto nog niet en ook nog niet betaald. Ook bleek, tijdens de proefrit, er een melding mbt de sensoren te verschijnen. De verkoper heeft na drie keer een vraag hierover van mij aan hem, nu wel geregeld dat deze opnieuw gekalibreerd zullen worden door een Renault dealer. Het gaat om een geïmporteerde auto van maart 2020. De verkoper zegt dat het om lichte achterschade gaat. Het keuringbedrijf zegt dat de schade technisch goed is gedaan maar het spuitwerk en afkitten amateuristisch is gedaan. Als ik wel verplicht ben om de auto te kopen wat adviseert u dan nog eventueel te doen?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U hebt een vraag over de auto die u heeft gekocht waaraan volgens de aankoopkeuring een schade blijkt te zijn. 

Keuring na aankoop
Omdat u de keuring hebt laten uitvoeren nadat u de koopovereenkomst hebt gesloten, kunt u niet zomaar onder de koop uit. 
U zult moeten bewijzen dat er sprake is van dwaling (als u dit had geweten had u de auto niet gekocht en er is niet over gesproken), dan wel non-conformiteit (product voldoet niet aan de redelijke verwachtingen en er is niet over gesproken).

Non-conformiteit
Omdat de auto technisch op juiste wijze is hersteld is er geen sprake van een technisch gebrek. Hierdoor is het ook lastiger een beroep te doen op non-conformiteit. Er is immers geen sprake van een gebrek. 

Dwaling
Van dwaling is sprake als u een product hebt gekocht dat u niet zou hebben gekocht, of niet voor deze prijs als u van de juiste voorstelling van zaken was uitgegaan. Er is wel gesproken over schade, daarom kunt u niet stellen dat u de auto niet zou hebben gekocht als u vanaf begin zou hebben geweten dat de schade aan de achterkant zat in plaats van aan de zijkant. Een beroep op dwaling lijkt mij daarom niet zinvol.

Ik kan mij voorstellen dat de aankoop van de auto nu toch anders voelt dan wanneer deze helemaal geen schade zou hebben gehad. Ik raad u aan om daarom met de verkoper wel in gesprek te gaan. 

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.