Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevolgen aanrijding door achteruit rijden zonder te kijken

Vraag gesteld door J. Langelaan op 26 januari 2022

Als iemand achteruit een parkeerplaats komt uit  rijden zonder te kijken en ik op de rijweg rijd en er tegen aan knal , wat zijn de gevolgen voor mij .

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U wilt weten wat de gevolgen voor u zijn als er een aanrijding plaatsvindt doordat iemand zonder te kijken vanuit een parkeerplaats achteruit de weg op komt rijden. 

Aansprakelijkheid

Het uitgangspunt na een verkeersongeluk is dat ieder zijn eigen schade draagt. Alleen als kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk, kun je een schadevergoeding van die persoon eisen.

In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.

Bijzondere manoeuvre 

In artikel 54 van het RVV (Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens ) is geregeld dat bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, het overige verkeer voor moeten laten gaan.

Conclusie

Nu door deze gedraging een aanrijding is ontstaan, kunt u deze partij aansprakelijk stellen voor de schade die u heeft opgelopen. 
Heeft u een WA + casco verzekering voor de auto of bent u verzekerd voor verhaalsrechtsbijstand dan verhaalt uw verzekeraar deze schade op de tegenpartij. Zo niet dan kunt u de verzekering van de tegenpartij zelf aansprakelijk stellen.

Meer informatie vindt u op onze pagina over modelbrieven aansprakelijk stellen.