Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gehandicaptenparkeerplaats op de weg

Vraag gesteld door op 26 januari 2022

Ik heb een gehandicapten parkeerkaart en parkeer thuis nu op eigen terrein. Mijn man krijgt binnenkort een electrische auto en die willen wij ivm mijn ziekte en die van mijn zoon op eigen terrein laten opladen. Zodat we er zeker van zijn dat hij opgeladen is als we hem in noodgevallen nodig is. De gemeente stelt dat we niet in aanmerking komen voor een gehandicapten parkeerplaats voor de deur omdat we op eigen terrein kunnen parkeren, maar we mogen ook geen kabels over de stoep leggen en een deel paal staat op dit moment voor mij te ver weg als mijn man met de familieauto weg is en ik door onvoorziene omstandigheden met de zijn auto met spoed naar het ziekenhuis moet. Daarnaast wil de medewerker van de gemeente de vergunningsaanvraag na beoordeling van google maps niet formeel afwijzen maar alleen annuleren zodat we geen bezwaar kunnen maken en via de site op zoek moeten naar de medewerker die met het beleid is belast. Daar heb ik geen energie voor. Vraag kan de gemeente eisen stellen aan wat jij op eigen terrein doet en bepalen welke auto gebruik maakt van deze plek? dat is toch aan ons?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


U heeft een gehandicaptenparkeerkaart en parkeert op eigen terrein. U krijgt binnenkort een elektrische auto, die u op eigen terrein wil opladen. U wilt een gehandicaptenparkeerplaats voor de deur. U kunt de elektrische auto niet op de openbare weg kunt opladen vanwege op de stoep liggende kabels. U vraagt of de gemeente eisen kan stellen aan wat u op uw eigen terrein doet en welke auto u daar parkeert.

Gemeente

De gemeente mag niet bepalen wat u op uw eigen terrein doet en welke auto u daar wilt parkeren, maar mag wel bepalen wanneer een gehandicaptenparkeerplaats wordt toegekend. De gemeente mag regels stellen voor het gebruik van de (beperkte) openbare ruimte/weg. De gemeente mag dan ook bepalen dat u geen gehandicaptenparkeerplaats krijgt, wanneer u de auto op eigen terrein kan parkeren. U kunt wel een ‘gewone’ parkeervergunning aanvragen.

Kabels

Het leggen van kabels op de openbare weg kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zo kunnen voetgangers er makkelijk over struikelen en letsel oplopen.

Bezwaar

Regels over het parkeren in uw gemeente staan is de gemeentelijke verordening (APV). Als u inderdaad geen bezwaar kunt maken, omdat de medewerker van de gemeente uw aanvraag annuleert, kunt u mogelijk een klacht tegen deze handelswijze indienen bij de ombudsman van uw gemeente.