Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen reisverzekering, wie vergoed nu schade door brand tijdens vakantie?

Vraag gesteld door op 11 januari 2022

In augustus 2021 waren wij op vakantie in een ingerichte tent op een camping in Frankrijk. Er was een bingo avond en bijna de hele camping zat bij de bingo. Opeens vliegt er een tent in de brand die bij nader inzien onze tent is. Met gevaar voor eigen leven heb ik de auto verplaatst die naast de tent stond geparkeerd om erger te voorkomen.

Tijdens de afhandeling van de schade komen we erachter dat we in alle haast (last-minute vakantie en aankoop nieuwe woning) vergeten zijn een reisverzekering af te sluiten. Dom natuurlijk dus de schade is voor onze eigen rekening denken we.

Later werden we door de verzekering van de camping aansprakelijk gesteld voor de brand. Dat is gelukkig, onder andere door interventie van de campingeigenaar, voorkomen. De auto heeft grote schade maar dat wordt gedekt door de all-risk autoverzekering. Echter als we ons totale schadebedrag optellen (spullen, auto, enzovoorts) komen we daarna tot een totaal bedrag van 6000 euro restschade. De campingeigenaar kan daarin niets tegemoet komen geeft hij aan; het is onze eigen schuld omdat we geen reisverzekering hebben. Klinkt logisch toch?

Voor de grap heb ik eens opgezocht wat er vergoed zou worden door de reisverzekering. Ik denk dat we bij een zekere coulance van de reisverzekering ongeveer 2500-3000 euro hadden teruggehad. De maximale uitkering is 3000 euro namelijk en verschillende artikelen zijn gemaximeerd (laptop, spiegelreflexcamera, etc).

Dus blijft over een gat van 3000 tot 4000 euro. Wie is hiervoor verantwoordelijk? De vragen die door mijn hoofd blijven spoken:
1. het is niet mijn tent. we hadden alles netjes afgesloten; er zat zelfs geen oplader in het stopcontact.
2. er waren geen brandbeschermingsmiddelen aanwezig zoals een brandblusser of een haspel.
3. ik heb ook zeker erger voorkomen door de auto weg te rijden. Als ik dat niet had gedaan was de hele camping (bij ontploffen van de auto) in vlammen opgegaan.
4. De verzekeraar van de camping dekt alle schade van de tent e.d.

Resumé: de tent gaat in vlammen op, wij moeten een nieuwe auto kopen omdat die economisch total-loss is, en totale schade voor ons is 4000 euro.

Is dit rechtvaardig? Kan hier iets in?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

Tijdens uw verblijf op de camping in Frankrijk is uw tent afgebrand. U heeft een behoorlijke schade. Helaas is voor de vakantie geen reisverzekering afgesloten. U zou de schade graag willen verhalen.

Als u schade heeft is het uitgangspunt dat deze schade voor eigen rekening komt. U kunt de schade op een ander verhalen als u kunt aantonen dat een ander voor uw schade aansprakelijk is. In dat geval moet er bewezen kunnen worden dat een ander schuldig is aan het ontstaan van de brand. Van belang is dat vast komt te staan wat de aanleiding van de brand is geweest. Pas dan kan worden vastgesteld of er iemand kan worden aangesproken. 

Is de toedracht niet duidelijk en is er geen bewijs voorhanden waarmee bepaald kan worden wie de brand heeft veroorzaakt, dan is de schade op niemand te verhalen. Had u een reisverzekering, dan had deze uw schade inderdaad (deels) vergoed. Soms geeft een inboedelverzekering ook dekking voor zaken die buitenshuis beschadigen. Hier moet vaak wel een extra dekking voor zijn afgesloten.  Elke verzekering heeft hiervoor eigen voorwaarden, dus u kunt daarvoor het beste met uw eigen verzekering contact opnemen. 

Ik begrijp dat de camping wel een verzekering heeft, maar dat niet alle schade hieronder valt. Schade aan uw tent is door de verzekering van de Camping gedekt. De aansprakelijkheidsverzekeringverzekering van de camping kan dekking bieden voor alleen bepaalde zaken of kosten. Of deze verzekering terecht de overige kosten niet dekt kan ik u niet zeggen. De voorwaarden van de verzekering zijn bepalend. Wat de voorwaarden van de Franse verzekering zijn kunt u bij de campingeigenaar navragen.

Het is zeker spijtig dat u juist nu geen reisverzekering heeft afgesloten. Helaas is echter zonder verder bewijs van wat er nu is gebeurd de schade niet op een ander te verhalen. Vraagt u nog wel na waarom de resterende schade niet door de verzekering van de camping is vergoed.