Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie onderhoud andere BOVAG-garage

Vraag gesteld door op 18 november 2021

Mijn auto Crossland X 2020 moet nu de eerste beurt. Ik wil dit bij onze lokale BOVAG garage laten doen en niet bij de aankoop Opel garage. Gaat de garantie wel gewoon door?

Merk: Opel
Type: Crossland X
Bouwjaar: 2020
Brandstof: Benzine

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft vorig jaar een nieuwe Opel Crossland X gekocht. De auto is nu toe aan de eerste onderhoudsbeurt. U wilt de onderhoudsbeurt laten uitvoeren door een lokale BOVAG-garage. U wilt graag weten of de (fabrieks)garantie vervalt als u het onderhoud laat uitvoeren buiten het dealernetwerk.   

Garantie

Garantie is een toezegging van de garantiegever dat het product bepaalde eigenschappen heeft en dat u gedurende de overeengekomen periode recht heeft op kosteloos herstel van gebreken. Tijdens de garantieperiode hoeft alleen aangetoond te worden dat er sprake is van een gebrek. Alleen als de garantiegever kan bewijzen dat (de oorzaak van) het gebrek niet voor zijn risico behoort te komen, valt de dan noodzakelijke reparatie of vervanging niet onder de garantie.

Inhoud en omvang

Partijen zijn vrij om de inhoud, omvang en voorwaarden van een commerciële garantie te bepalen. Na verval van de garantieperiode heeft u geen rechten meer uit hoofde van de garantieovereenkomst.

Fabrieksgarantie

Bij een fabrieksgarantie is de garantiegever de fabrikant of importeur. Als er sprake is van een gebrek kunt u binnen de fabrieksgarantie, naast de verkoper ook de importeur/fabrikant rechtstreeks aanspreken. De importeur wijst vervolgens een garage binnen het dealernetwerk aan waar u de noodzakelijk reparatie of vervanging kunt laten uitvoeren.

Uitsluiting garantie

Hoewel de fabrikant de voorwaarden mag bepalen waaronder de garantie geldt, mogen deze voorwaarden geen concurrentievervalsing tot gevolg hebben. Op grond van de (EU) Motor Vehilcle Block Exemption, mag de fabrieksgarantie niet afhankelijk worden gesteld van diensten die exclusief binnen het dealernetwerk worden aangeboden. Zolang u kunt bewijzen dat het onderhoud volgens voorschrift is uitgevoerd mag de importeur/fabrikant of verkoper u niet uitsluiten van fabrieksgarantie.

Conclusie

U kunt het onderhoud aan uw auto laten uitvoeren door een lokale garage. Alleen het gegeven dat het onderhoud niet is uitgevoerd binnen het dealernetwerk, mag geen reden zijn om u uit te sluiten van de fabrieksgarantie. De garantiegever mag wel verlangen dat het onderhoud steeds is uitgevoerd conform de voorschriften van de fabrikant. Als u niet kunt bewijzen dat het onderhoud volgens voorschrift is uitgevoerd, kunt u wel van de fabrieksgarantie worden uitgesloten. Het is dus van belang dat u de rekening en een eventuele rapportage van de uitgevoerde werkzaamheden goed bewaard.

Meer weten? Lees verder over Garantie.