Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Drempels aan de zijkant passeren

Vraag gesteld door op 28 december 2021

Mag ik met mijn motorfiets drempels aan de zijkant passen op een suggestiestrook en fietsstrook met onderbroken lijnen als ik niemand hinder? Zover ik heb gehoord van examen kandidaten is dit toegestaan.

Hiernaast zou ik graag willen vragen of waarschuwingslichten verplicht zijn. Richtingaanwijzers zijn immers verplicht na 31 dec 1996.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten of u met uw motorfiets op een fietssuggestiestrook of fietsstrook mag rijden. U wilt ook weten of waarschuwingslichten verplicht zijn.

Een fietssuggestiestrook is een gemarkeerd gedeelte van de rijbaan en wordt aangeven met een onderbroken streep. Soms door een afwijkende kleur of afwijkende bestrating. Er zijn geen afbeeldingen van een fiets op aangebracht. De fietssuggestiestrook heeft geen enkele juridische status en biedt dus geen enkele bescherming voor de fietser. Al het andere verkeer mag er net als de fietser gebruik van maken en er op stoppen en parkeren.

Dit is niet het geval bij een fietsstrook. Op de fietsstrook mag in beginsel geen ander verkeer komen en er mag ook geen ander verkeer op stoppen of parkeren. Een fietsstrook wordt gemarkeerd door doorgetrokken of onderbroken strepen en er zijn afbeeldingen van een fiets op aangebracht.

U zou dus wel op een fietssuggestiestrook kunnen rijden, zonder hinder te veroorzaken, maar dat is niet aan te bevelen in verband met de verkeersveiligheid. Op een fietsstrook is ander verkeer dan de fiets verboden, dus ook voor motorfietsen.

Op grond van artikel 5.4.51 van de Regeling Voertuigen moet een motorfiets zijn voorzien van twee richtingaanwijzers aan de voorzijde en twee richtingaanwijzers aan de achterzijde van het voertuig, indien de motorfiets in gebruik is genomen na 31 december 1996. Het licht van de richtingaanwijzers van motorfietsen in gebruik genomen na 30 juni 1967 moet knipperen.