Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Do Not Rent-lijsten autoverhuurbedrijven

Vraag gesteld door op 20 december 2021

Mijn partner en ik huurden een auto bij een grote autoverhuurder, ophaallocatie vliegveld Toulouse. Reservering en uitgebreide bevestigingsmails via hun eigen Franse website. Tijdige betaling via creditcardmaatschappij. Geen negatieve signalen. Eenmaal aangekomen in Toulouse, kregen wij geen auto mee. We stonden blijkbaar op een 'zwarte lijst'. Daar hadden wij nog nooit van gehoord. Waarom wilde het verhuurbedrijf niet aangeven, want dat was een privacykwestie. Ook niet hoe we er af konden komen. Nederlands kantoor van de autoverhuurder kon ook geen toelichting geven. Na aandringen wel verhuurbedrag teruggekregen. Maar we moesten in Toulouse bij een ander bedrijf een veel duurdere auto huren om de vakantie te kunnen vervolgen. Financiele tegenvaller dus, maar ook staan we dus nog steeds op een zwarte lijst. Hoe kom je daar af? Bestaan die lijsten wel, of is het een smoes die de verhuurder vertelt omdat ze de huurauto gewoon al stiekem hebben verhuurd aan een ander? En heeft het zin om een schadevergoeding te gaan claimen bij dit autoverhuurbedrijf?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft onlangs online een auto gehuurd bij een autoverhuurbedrijf. Toen u de auto wilde ophalen bij de afhaallocatie werd de auto niet meegegeven. U stond op de zogenoemde ‘Do Not Rent’-lijst van het autoverhuurbedrijf. U wilt graag weten of deze lijsten bestaat en zo ja hoe u van deze lijst verwijderd kunt worden. Ook wilt u graag weten of een vordering tot schadevergoeding zinvol is, aangezien u ter plaatse een duurdere auto bij een ander autoverhuurbedrijf moest huren.

Contractvrijheid

In beginsel staat het partijen vrij om af te spreken wat zij willen en met wie zij dat willen. Het staat autoverhuurbedrijven in beginsel dus vrij om te besluiten met wie zij overeenkomsten aangaan. Een autoverhuurbedrijf is niet verplicht een huurovereenkomst aan te bieden aan een consument. Ook staat het partijen vrij, zolang de inhoud van de overeenkomst niet in strijd is met de wet, om bepaalde personen uit te sluiten van de aangeboden diensten. Vaak moet de bestuurder een minimaal aantal jaren in het bezit zijn van een rijbewijs en/of moet de bestuurder een bepaalde leeftijd hebben bereikt.

Do Not Rent- lijsten

Bijna alle autoverhuurbedrijven houden lijsten bij waarop bijzonderheden worden genoteerd. Op basis van intern beleid kunnen bepaalde bijzonderheden tot gevolg hebben dat personen in de toekomst worden geweerd van de dienstverlening. Als een huurder erg onvoorzichtig is met het gehuurde en bijvoorbeeld met piepende banden wegrijdt, kan dit aanleiding zijn om op de ‘Do Not Rent’-lijst te komen. Ook als een huurder meermaals voor problemen zorgt of het personeel onheus bejegend kan de ondernemer besluiten in het vervolg geen huurovereenkomst meer aan te gaan.

Verwijdering van lijst

Het is in beginsel aan de ondernemer om te bepalen onder welke voorwaarden wederom een overeenkomst kan worden aangegaan. De plaatsing op een DNR-lijst kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan een tijdsperiode of op basis van overeenstemming tussen partijen ongedaan worden gemaakt. De consument kan juridisch afdwingen om van de lijst te worden verwijderd als kan worden aangetoond dat de plaatsing op de lijst onrechtmatig was.

Conclusie

De DNR-lijsten komen veel voor in de autoverhuurbranche. Als u op een DNR-lijst staat kunt u bij het betreffende autoverhuurbedrijf en eventuele dochterondernemingen geen auto meer huren. U kunt juridisch afdwingen dat u van de lijst wordt verwijderd als u kunt aantonen dat de plaatsing op de lijst onrechtmatig was. Dit is in de praktijk erg lastig o.a. omdat het vaak niet direct duidelijk is waarom u op de lijst bent geplaatst. Een vordering tot schadevergoeding is niet erg kansrijk. Het staat de verhuurder vrij om te bepalen wel of geen overeenkomst aan te gaan. Ik raad u aan om bij de groep waartoe het autoverhuurbedrijf behoort na te gaan wat de reden is van plaatsing op de lijst en de mogelijkheden om van de lijst geschrapt te worden te bespreken.

Meer weten over autoverhuur in het buitenland