Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagvaarding na verkeersongeval in Duitsland

Vraag gesteld door A. Nolte op 26 januari 2022

De Duitse politie beschuldigd mij ervan dat ik te toegestane maximumsnelheid overtreden had en dat het tot een verkeersongeval kwam. Ik kwam in een slip en stond stil op de vluchtstrook toen een ander mij van achter ramde de ander is doorgereden er waren 2 getuigen waar ik de  telefoonnummers niet heb geen naam niets. Nu wilt de Duitse politie mij een procedure aanspannen. Wat moet ik doen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


Doordat u slipte, kwam u op de vluchtstrook terecht. U bent toen door een andere auto aangereden. De bestuurder is doorgereden. Er zijn twee getuigen, maar u hebt hun gegevens niet. U bent nu gedagvaard voor een hoorzitting in Duitsland. U vraagt wat u moet doen.

Strafprocedure

In de strafprocedure zal worden bekeken naar de omstandigheden waaronder het ongeval is ontstaan. Afhankelijk van de vraag of het bewezen kan worden dat u een strafbaar feit hebt begaan, zal een straf worden vastgesteld. Ik ga ervan uit dat dat een boete en mogelijk ook een rijverbod zal zijn.

Advocaat

Ik raad u aan om een Duitse advocaat in te schakelen om u bij te staan in de strafprocedure. Dit temeer, omdat er wel getuigen zijn geweest, maar hun gegevens niet bekend zijn. Mogelijk kan een advocaat wel hun gegevens achterhalen. Een advocaat kunt u vinden via de website van onze zusterclub, ADAC. U moet wel de kosten van de advocaat betalen. Wanneer u een rechtsbijstandverzekering hebt, kunnen zij u mogelijk bijstaan. Of dat het geval is, kunt u nagaan in de polisvoorwaarden.

Meer informatie over een boete uit Duitsland kunt u lezen op onze website.