Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagrijverlichting op elektrische scooter

Vraag gesteld door op 10 november 2021

Recent ben ik bij een dealer geweest voor een elektrische scooter (snormodel of brommodel). Bij een bepaald model blijft de led-verlichting aan de voorkant branden. Je kunt het niet uitzetten. Hij vertelde mij dat daglicht bij een elektrische scooter verplicht is. Volgens mij geldt dit alleen voor auto's en motoren. Gaane uw antwoord.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de verlichting op een scooter. U wilt graag weten of een elektrische scooter verplicht moet zijn uitgevoerd met dagrijverlichting en of de scooter verplicht is deze dagrijverlichting te gebruiken.  

Verplichte verlichting

Een bromfiets moet zijn voorzien van één dimlicht, één achterlicht en één remlicht. Daarnaast moet de bromfiets zijn voorzien van een aantal reflectoren, dit volgt uit de Regeling Voertuigen. Het voeren van dimlicht is verplicht bij nacht en overdag als het zicht ernstig wordt belemmerd, op grond van artikel 32 RVV1990. Voor (elektrische) snorfietsen gelden dezelfde regels wat verlichting betreft als voor fietsen (art. 35b RVV1990). Bij nacht en overdag als het licht ernstig wordt belemmerd moet de elektrische snorfiets zodoende een geel of wit licht aan de voorzijde gebruiken en een rood achterlicht voeren. Een snorfiets mag zijn voorzien van richtingaanwijzers, maar mag verder geen andere lichten voeren.  

Verlichting die is toegestaan

Naast de verplichte verlichting op een bromfiets, mag een bromfiets zijn voorzien van groot licht, extra dimlicht, stadslichten, richtingaanwijzers, één extra achterlicht, remlichten, achterkentekenplaatverlichting en één dagrijlicht (artikel 5.6.57 Regeling Voertuigen). Dagrijverlichting mag worden gevoerd, maar niet gelijktijdig met andere verlichting aan de voorzijde. Als gebruik van andere verlichting verplicht is moet men de verplichte verlichting inschakelen en de dagrijverlichting uitschakelen (artikel 41 RVV1990).

Conclusie

Bromfietsen worden in Nederland niet verplicht uitgevoerd met dagrijverlichting en er bestaat geen verplichting tot het voeren van deze verlichting. Voor snorfietsen gelden wat verlichting betreft, de regels die ook voor fietsen gelden. Fietsen mogen geen gebruik maken van dagrijverlichting.

Voor meer informatie over verlichting, verwijs ik u graag naar onze website.