Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buiten mijn schuld auto total loss nieuwwaarde verzekering uitkering

Vraag gesteld door op 28 december 2021

Bij afsluiten van de all risk verzekering van mijn auto bij Univé werd, mij de mogelijkheid geboden om de auto voor 3 jaar tegen nieuwwaarde te verzekeren. Er werd mij verteld dat de auto bij all risk total loss verklaard wordt ik de nieuwwaarde uitgekeerd zou krijgen. Nu heb ik een, buiten mijn schuld, een frontale botsing gehad en is de auto bij all risk total loss verklaard. helaas willen ze nu niet de nieuwwaarde uitkeren want volgens hun is de auto volgens nieuwwaarde regeling niet total loss. Ze nemen dan het verzekerde nieuwwaarde bedrag trekken er de verkoopwaarde van het wrak eraf en zeggen dan, voor dat bedrag kunnen we de auto repareren. hierbij blijkt wat voor schade bedrag of verkoopwaarde wrak je ook invult, de auto wordt bij nieuwwaarde nooit total loss verklaard en schepen ze je af met schadebedrag + verkoopbedrag wrak. Rechtsbijstand van Univé wil er niets aan doen terwijl ik me vals voorgelicht en opgelicht voelt.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft bij Univé een allrisk autoverzekering met nieuwwaarderegeling afgesloten. In geval van total loss zou u de nieuwwaarde van de auto vergoed krijgen. Nu is uw auto wegens een aanrijding total loss verklaard, maar de verzekeringsmaatschappij weigert de nieuwwaarde uit te keren. U voelt zich opgelicht.

Ik begrijp dat u teleurgesteld bent in de toepassing van de nieuwwaarderegeling van uw autoverzekering.

In de polisvoorwaarden kunt u nagaan onder welke voorwaarden een auto total loss wordt verklaard en in welke gevallen u de nieuwwaarde vergoed krijgt. In artikel 7.3.6 van de polisvoorwaarden staat wanneer uw auto total loss wordt verklaard. Dit is onder andere het geval als uw ‘auto volgens de expert ook na reparatie niet meer veilig zal zijn […] of de reparatie duurder is dan de waarde volgens de nieuwwaarderegeling, min de waarde van uw auto meteen na de schade’.

Zoals ik het lees, wordt een auto total loss verklaard, wanneer wordt voldaan aan de eisen van artikel 7.3.6 van de polisvoorwaarden. Als de kosten van reparatie aan uw auto lager zijn dan de nieuwwaarde min de waarde van de auto met de schade, is er geen sprake van total loss. Om dan toch in aanmerking te komen voor vergoeding van de nieuwwaarde zou uit een expertise moeten blijken dat de auto na reparatie niet meer veilig is.

U zou de verzekeraar kunnen voorstellen dat u een eigen expertise laat uitvoeren. Als dan zou blijken dat de kosten van reparatie hoger zijn dan de nieuwwaarde min de waarde van uw auto na de schade, dan zou u vergoeding van de nieuwwaarde kunnen claimen.

Als u het niet eens bent met de afwikkeling van uw schade kunt u een klacht indienen bij de verzekeringsmaatschappij. In de polisvoorwaarden van uw verzekering kunt u nagaan hoe u dan kunt doen. Bent u niet tevreden over de afhandeling van uw klacht, kunt u het geschil voorleggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).