Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete spoorverbreders België

Vraag gesteld door M. van der Leest op 7 november 2021

Ik was met mijn auto op pad door België. In België werd ik staande gehouden, Ik heb een verbaal gekregen voor het gemonteerd hebben van spoorverbreders. (Ijzeren plaat tussen de naaf en velg waardoor het wiel verder naar buiten komt) In België mag dit blijkbaar niet. In Nederland mogen spoorverbreders wel gemonteerd worden op een voertuig. Dit word ook apk goedgekeurd. Nou is mijn vraag tot in hoeverre een agent het recht heeft om een auto te beboeten van een andere nationaliteit waarin hij goedgekeurd is maar niet volgens de nationaliteit waar hij in rijd?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent in België beboet omdat u spoorverbreders op uw auto gemonteerd heeft. In België is dat niet toegestaan. Uw vraag is of België een Nederlands gekentekende auto een boete mag opleggen voor iets wat in Nederland wel is toegestaan?

Het monteren van spoorverbreders in Nederland is een discutabel punt. Als er spoorverbreders worden gemonteerd, voldoet de auto niet meer aan de typegoedkeuring. In die zin voldoet de auto niet meer aan de Nederlandse wetgeving. Dat de auto APK goedgekeurd wordt, heeft te maken met het feit dat spoorverbreders geen controlepunt vormen voor de APK. Dat betekent dat de boete in België terecht is opgelegd.