Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ben ik altijd aansprakelijk bij een aanrijding als ik wegrij uit een parkeervak?

Vraag gesteld door op 13 januari 2022

Ik stond vanochtend in een parkeervak geparkeerd en reed achter uit om weg te gaan. Nu stond er achter mij ineens een auto stil, aan de verkeerde kant van de weghelft, om iemand op te pikken. Deze stond precies in mijn dode hoek en ik reed daar tegenaan. Ben ik nu per definitie schuldig omdat ik achteruit reed? Hij stond aan de verkeerde kant van de weg stil (eigenlijk haaks achter mij) en was niet zichtbaar voor mij?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

Wie uit een parkeervak wegrijdt moet al het andere verkeer voor laten gaan. Voer je namelijk een bijzondere manoeuvre uit, dan staat in de wet dat je het overige verkeer voor moet  laten gaan. Onder een bijzondere manoeuvre valt ook wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van een invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen.

Ontstaat een aanrijding terwijl je een bijzondere manoeuvre uitvoert, dan is er direct het vermoeden dat je de ander niet voor hebt laten gaan of voldoende ruimte hebt gegeven en je aansprakelijk bent voor de schade. Uiteraard kunnen de omstandigheden wel een rol spelen. Is er bewijs dat een ander ook een verwijtbare fout heeft gemaakt, dan kan deze ook schuld hebben aan de aanrijding. Er kan een verdeling van de aansprakelijkheid volgen. 

In uw geval stond de andere auto stil aan de verkeerde kant van de weg. U kon deze auto niet zien, deze viel in uw dode hoek. Aangezien deze auto stilstond zal de aansprakelijkheid toch waarschijnlijk volledig bij u komen te liggen. Als de auto voor het verkeer in het algemeen wel zichtbaar was zal eigen schuld niet snel worden aangenomen.

Meer over schade en aanrijding: Juridisch advies - Aanrijding | ANWB