Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto APK afgekeurd maar geen garantie meer

Vraag gesteld door op 30 december 2021

Auto is 1 jaar geleden bij dealer gekocht met 6 maanden bovag garantie en nieuwe apk, nu bij APK afgekeurd omdat subframe doorgerot is. Dealer wil geen garantie meer geven. Maar volgens mij moest dit al bekend zijn. Wat voor rechten heb ik nog?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U hebt een jaar geleden een auto gekocht en nu wordt deze afgekeurd doordat het subframe doorgerot is. U stelt dat dit al bekend moet zijn geweest bij de koop. 

Bewijslast 

Omdat u stelt dat dit al bekend moet zijn geweest, is het aan u om dit ook te bewijzen. Dit zou anders zijn als het gebrek binnen 6 maanden na de koop naar voren zou zijn gekomen. Dan geldt namelijk een omgekeerde bewijslast en moet de verkoper bewijzen.

Non-conformiteit 

Indien u inderdaad kunt bewijzen dat dit gebrek er al was ten tijde van de koop, dan kunt u mogelijk een beroep doen op non-conformiteit. Volgens de wet hebt u recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd. Kunt u aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kun je van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen. Over het algemeen geldt: hoe ouder en goedkoper een product is, hoe minder u er van mag verwachten. Het is dus ook afhankelijk van het bouwjaar van uw auto of dit wel of niet mag gebeuren. Verder spelen er ook externe invloeden een rol. Het is aan u te bewijzen dat de auto niet voldeed toen u hem kocht en hij destijds onterecht is goedgekeurd. 

Meer informatie vindt u op onze pagina klachten na aankoop