Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afbreken vakantie

Vraag gesteld door L. Vos op 5 december 2021

In september jl waren op camping des mures in grimaud. Bij de reservering werd een annuleringsverzekering aangeboden en die hebben we genomen, ook in verband met Corona. We moesten 8 nachten eerder weg vanwege een overlijden in onze naaste omgeving. Geen familie.
Bij het uitchecken gaf de receptionist aan dat eventuele restitutie onder de verzekering valt. Onlangs schoot dit mij weer te binnen en via de website van de camping heb ik een claim ingediend.
Antwoord: we nemen dit niet in behandeling want binnen drie dagen had de claim ingediend moeten worden. Hoe kan dat? Drie dagen terugreis, opruimen, begrafenis enz.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt uw vakantie moeten afbreken wegens een overlijden in uw naaste omgeving. Bij uw reservering van de camping heeft u een annuleringsverzekering afgesloten. U heeft een claim bij de verzekeraar ingediend, maar die is afgewezen. U had binnen drie dagen uw claim moeten indienen. U vraagt of dit kan.

Wat naar voor u dat u wegens een overlijden in uw naaste omgeving uw vakantie hebt moeten afbreken.

In de polisvoorwaarden van de verzekering staat vermeld binnen welke termijn u een claim moet indienen. Drie dagen is wel een korte termijn; bij veel annuleringsverzekeringen geldt dat een claim zo snel mogelijk of in ieder geval binnen een redelijke termijn moet worden ingediend.

Ik weet niet wanneer precies u hebt geclaimd, maar als u dat meer dan een maand nadat u uw vakantie hebt afgebroken, hebt geclaimd, dan kan het helaas juist zijn dat de annuleringsverzekeraar uw claim niet in behandeling neemt. De annuleringsverzekering kan uw claim ook weigeren in behandeling te nemen als het gaat om het overlijden van een niet-familielid. U kunt dit in de polisvoorwaarden nagaan.

Als het gaat om een Nederlandse verzekeraar, dan kunt u overwegen een klacht in te dienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Is het een Franse annuleringsverzekeraar, dan staat mogelijk in de polisvoorwaarden of, en zo ja, waar u kunt klagen.