Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achteruitrijden op een eenrichtingsweg

Vraag gesteld door op 10 december 2021

Ik reed op een eenrichtingsweg die aan het einde geblokkeerd was door een auto bestelbus. Na even wachten besloot ik om 10-20 meter achteruit te rijden om mijn weg te vervolgen via een zijstraat. Ik heb een boete ontvangen van een agent in burger voor tegen het verkeer in rijden (handelen ism een gesloten verklaring, bord C2, eenrichtingsverkeer). Mijn vraag: mag je achteruit rijden in een eenrichtingsweg als de weg geblokkeerd is? Maakt het dan nog uit hoelang de auto bestelbus de weg heeft geblokkeerd?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De éénrichtingsweg waar u reed, was aan het einde geblokkeerd door een bestelbus. Na even wachten besloot u ongeveer 20 meter achteruit te rijden om via een zijstraat uw weg te vervolgen. U heeft  een boete ontvangen voor het handelen in strijd met een gesloten verklaring, bord C2. Uw vraag is of je achteruit mag rijden in een eenrichtingsweg als deze geblokkeerd is, ook voor langere tijd?

Bord C2 geeft aan dat het om een éénrichtingsweg gaat. Dat brengt met zich mee dat het betreffende verkeer zich enkel in de op de borden aangegeven richting mag voortbewegen. Achteruitrijden is daarom niet toegestaan. 

Het is natuurlijk wel mogelijk om tegen de boete bezwaar te maken en daarbij aan te geven wat de reden is geweest dat u achteruit reed. Daarbij zal zeker mee kunnen spelen hoe lang de weg geblokkeerd was. Één en ander moet u wel aannemelijk kunnen maken, bijvoorbeeld door getuigenverklaring.

Op onze website vindt u een stappenplan bezwaar en beroep.