Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding met trekker die achteruit kwam rijden

Vraag gesteld door op 25 november 2021

Ik heb een aanrijding gehad met een trekker die achteruit , voor mij van rechts kwam.
Het was op eigen terrein van mijn werkgever. Wie is hier de schuldige? En wie moet er de schade betalen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad op het terrein van uw werkgever, met een trekker die achteruit kwam rijden. De trekker kwam voor u van rechts. Uw vraag is wie de schade moet betalen.

De vraag wie de schade moet betalen zal door de verzekeraars worden bepaald.

Eigen terrein

Een eigen terrein is in de regel niet toegankelijk voor het openbaar verkeer. Op het terrein moet duidelijk zichtbaar worden aangegeven dat het 'verboden toegang voor onbevoegden' is. Het terrein kan ook met hekken worden afgesloten, met slechts één mogelijke doorgang naar het terrein.

Bijzondere manoeuvre

Als zich op het terrein een aanrijding voordoet tussen 2 motorvoertuigen dan wordt ook gekeken naar wie schuldig is aan de aanrijding, dus welke bestuurder een verkeersfout heeft gemaakt. In uw situatie reed de trekker achteruit, wat betekent dat hij bezig was een bijzondere manoeuvre uit te voeren, in de zin van artikel 54 van het Reglement van Verkeersregels en Verkeerstekens. Dit artikel bepaalt dat degene die een bijzondere manoeuvre uitvoert al het overige verkeer voor moet laten gaan. Er lijkt dan ook sprake van aansprakelijkheid bij de bestuurder van de trekker.

Meer informatie over aansprakelijkheid.