Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding aangelijnde hond op zebrapad

Vraag gesteld door op 30 december 2021

Ik wilde gisteren in het donker een zebrapad oversteken samen met mijn hond. Er kwam een auto heel hard aanrijden, ik wachtte tot de auto stopte. Hij stopte, maar de hond bleef aangelijnd iets achter mij lopen. Daar was ik mij niet bewust van omdat ik op de auto lette. Toen ik halverwege was trok de auto alweer op en de hond kwam daardoor onder de auto en heeft letsel opgelopen, maar hij had ook dood kunnen zijn. Mijn vraag is wanneer mag je als automobilist weer optrekken bij een zebrapad?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Bij het oversteken op een zebrapad is uw aangelijnde hond aangereden. De bestuurder van de auto stopte voor het zebrapad, om u voor te laten gaan. De automobilist heeft niet opgemerkt dat u een aangelijnde hond bij u had en begon zodoende weer te rijden, zodra de weg vrij leek. U wilt graag weten wanneer een automobilist weer mag gaan rijden nadat hij voorrang heeft verleend aan een voetganger op een zebrapad.

Voetgangersoversteekplaats

Het zebrapad is formeel een voetgangersoversteekplaats. Op grond van artikel 49 lid 2 RVV1990, moeten bestuurders, voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.

Voor laten gaan

Met het voor laten gaan van een andere verkeerdeelnemer wordt bedoelt dat deze andere verkeersdeelnemer zijn weg ongehinderd kan vervolgen. De partij die een ander moet laten voor gaan, kan zijn weg pas weer vervolgen nadat de weg weer volledig vrij is c.q. de (verkeers)situatie op grond waarvan een ander voor moest worden gelaten niet langer bestaat.

Voetganger met aangelijnde hond

Anders dan de begeleider van een paard of vee, blijft een voetganger die zijn hond (aangelijnd) uitlaat, voor de wet een voetganger. De aangelijnde hond kan vanuit juridisch perspectief het best vergeleken worden met een door de voetganger aan de hand meegevoerd object.

Conclusie

De automobilist had u en uw hond voor moeten laten gaan op het zebrapad. De automobilist mocht pas zijn weg vervolgen nadat u beiden volledig was overgestoken c.q. het trottoir aan de overzijde van de weg had bereikt. Ik raad u aan om de WAM-verzekeraar van de automobilist aansprakelijk te stellen voor de door u geleden schade.

Meer weten? Tekens op de weg - ANWB