Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zacht gips

Vraag gesteld door T. Resoort op 31 oktober 2021

Ik heb een ski duim. Dus ik zit in het gips. Zacht gips gelukkig. Ik kan al mijn vingers en mijn duim gewoon bewegen. Mag ik gewoon rijden ?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een ski duim en deze zit in (zacht ) gips. Uw vraag is of u hiermee mag autorijden.

Wat zegt de Wet

Er is geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wel of niet een motorvoertuig mag besturen. Volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet is het verboden zich zodanig in het verkeer te gedragen dat men een gevaar op de weg veroorzaakt of kan veroorzaken.

Verzekering

Als u betrokken bent bij een ongeval dan zal worden gekeken in hoeverre het ongeval is ontstaan doordat uw hand in het gips zit. Het kan dus gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsvraag als blijkt dat u niet adequaat genoeg heeft kunnen handelen.

Wel of niet autorijden

De verantwoordelijkheid om te rijden ligt bij u. U dient zich bijvoorbeeld af te vragen of u op elk moment een stuuringreep zou kunnen doen als het nodig is. Bent u hiertoe niet in staat dan is het raadzaam om niet achter het stuur te gaan. Veiligheid voor uzelf en voor anderen staat hierbij voorop. Het lijkt mij raadzaam om deze vraag aan uw behandelend arts te stellen.