Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Witte kentekenplaat vergeten

Vraag gesteld door op 12 augustus 2021

Ik ben met een camper in Kroatië. Wil m'n vouwwagen mee terug nemen die ik een paar jaar daar in stalling heb gehad. Nu kom ik er achter dat m'n witte kentekenplaat niet meegenomen heb. Kan ik niet mijn kentekenplaat (achter) van de camper op de vouwwagen zetten zodat hij toch mee kan? Anders moet ik weer terug.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw vouwwagen stond enige tijd gestald in Kroatië en u bent voornemens om de vouwwagen na de vakantie weer mee terug te nemen naar Nederland. U bent de witte kentekenplaten voor de vouwwagen vergeten. U wilt niet nog een keer terug naar Kroatië om de aanhanger op te halen en wilt graag weten of u de kentekenplaat (achter) van het trekkende voertuig op de vouwwagen kunt monteren en dan met deze voertuigcombinatie terug kunt reizen naar Nederland.

Nee, dat is niet toegestaan.

Witte kentekenplaat

Aanhangwagens met een maximum toegestane massa tot 750 kg en lastdragers (zoals een fietsendrager) hebben geen eigen kenteken, maar belemmeren het zicht op het kenteken van het trekkende voertuig. Deze ‘voorwerpen’ moeten een witte kentekenplaat hebben met dezelfde letter-cijfercombinatie als het trekkende voertuig. Let op, op de witte kentekenplaten zit geen ‘NL-aanduiding’ als u de aanhanger in het buitenland gebruikt zult u zodoende een NL-sticker op de vouwwagen moeten hebben.

Strafbaar feit

Een motorvoertuig en een daaraan gekoppelde aanhanger moet voldoen aan de daaraan gestelde eisen. Een van deze eisen is het voeren van geldige (deugdelijke) kentekenplaten. De bestuurder kan in Nederland een boete van € 150 (excl. € 9 administratiekosten) krijgen voor het rijden met een voertuig(combinatie) met kentekenplaten die niet voldoen aan de daaraan gestelde eisen. In het buitenland kunnen zwaardere straffen gelden en kan het u verboden worden om verder te reizen tot dat de voertuigcombinatie wel voldoet aan de daaraan gestelde eisen.

Conclusie

Het is niet toegestaan om de kentekenplaat van het trekkende voertuig te gebruiken als kentekenplaat voor de aanhanger of lastdrager. De aanhanger of lastdrager die geen eigen kenteken heeft, moet zijn voorzien van een witte kentekenplaat. Ik raad u aan om de achtergebleven witte kentekenplaat op te laten sturen naar uw vakantieadres.

Voor meer informatie over kentekens en kentekenplaten verwijs ik u graag naar onze website en de website van de RDW.