Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ontbinding koop nieuwe auto

Vraag gesteld door op 2 november 2021

Mijn afgeleverde nieuwe auto vertoonde direct (dezelfde dag) problemen met de computer en die zijn nog niet opgelost. Het betreft een Renault Captur Hybride. Ik heb een vervangende auto van de dealer. Mijn vraag is of ik de aankoop ongedaan zou kunnen maken.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De computer van uw nieuwe Renault Captur Hybride vertoont problemen, die nog niet zijn opgelost. U heeft een vervangende auto gekregen van de dealer en u vraagt zich af of u de koop ongedaan kunt maken.

Als de auto een gebrek vertoont dan kunt u in eerste instantie aanspraak maken op garantie. U moet de dealer de gelegenheid geven om het probleem op te sporen en te verhelpen. Ik begrijp dat u een vervangende auto heeft gekregen.

Ontbinding van de koop

Ontbinding van de koopovereenkomst, wil zeggen dat u de auto teruggeeft en dat de dealer u de koopprijs terugbetaalt. Ontbinding van de koopovereenkomst kan alleen als:
-reparatie of vervanging niet mogelijk is
-de verkoper het voertuig niet wil repareren of vervangen
-reparatie of vervanging niet binnen een redelijke termijn kan plaatsvinden
-herhaalde reparatie niet afdoende blijkt
-het gebrek zo ernstig is dat het normaal gebruik van het voertuig in de weg staat.

Conclusie

U dient de dealer eerst de gelegenheid te geven om het gebrek op te sporen. Reparatie moet wel binnen een redelijke termijn plaatsvinden.  Kan het probleem niet worden opgelost dan kunt u de koop ontbinden.

Meer informatie over klachten na aankoop en het stappenplan vindt u op onze website.