Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door J. Blommaert op 10 september 2021

Mijn Peugeot 508 uit 2011 verbruikt ineens veel olie, ongeveer 1 liter op 3000 km. Km-stand ca. 138000. Ik heb gelezen van problemen met thp motor uit die tijd. Distributie ketting is niet vervangen. Die zou deze Peugeot niet hebben volgens dealer (vorig jaar). Ik vermoed toch dat probleem zit in eigenschap thp-motor vóór modificatie. Kan ik aanspraak maken op reparatie onder fabrieksgarantie?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw auto verbruikt plotseling olie. De motor van uw Peugeot 508 uit 2011 heeft inmiddels 138.000 km gelopen en verbruikt nu ongeveer 1 liter olie op 3000 km. U heeft gehoord dat er modificaties zijn doorgevoerd door Peugeot op de THP-motoren waaronder vervanging van de distributieketting. Op uw auto zijn geen modificaties uitgevoerd. U wilt graag weten of u aanspraak kunt maken op reparatie onder fabrieksgarantie.

Fabrieksgarantie

Partijen zijn vrij om de inhoud, omvang en voorwaarden van een commerciële garantie te bepalen. Na verval van de garantieperiode heeft u geen rechten meer uit hoofde van de garantieovereenkomst

Conformiteit

Naast een eventuele commerciële garantie heeft u ook wettelijke rechten. Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben. Welke redelijke verwachtingen u mag hebben, zijn afhankelijk van o.a. de aard van het gebrek, het bouwjaar en kilometrage van de auto. De koper zal moeten bewijzen dat er sprake is van een gebrek wat hij niet hoefde te verwachten en dat het gebrek, althans de oorzaak daarvan al bestond op het moment van levering.

Gebrek

De THP-motoren hebben veel problemen gekend en er zijn diverse modificaties doorgevoerd door Peugeot. De modificatie met betrekking tot de distributieketting houdt echter geen verband met een verhoogd olieverbruik. In uw geval is er weliswaar sprake van olieverbruik, maar de mate van verbruik valt binnen tolerantie volgens de fabrikant.  

Conclusie

Aangezien het huidige olieverbruik volgens de fabrikant binnen de tolerantie valt is er geen sprake van een gebrek, waarvan u herstel zou kunnen eisen. Hoewel er diverse modificaties zijn doorgevoerd door Peugeot, lijkt er geen verband te bestaan tussen deze modificaties en het geconstateerde olieverbruik. Van een auto van ongeveer 10 jaar oud mag in redelijkheid bovendien enig olieverbruik worden verwacht.

Voor meer informatie over uw rechten bij klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze website.