Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorschade door losgetrild oliefilter

Vraag gesteld door op 29 juli 2021

Wij hebben in 2014 een nieuwe Peugeot 208 gekocht bij een Peugeot dealer waar wij ook al het onderhoud hebben laten uitvoeren. In april 2021 kregen wij een motorstoring (geel lampje) bij een kilometerstand van 58000 km. De Peugeot dealer ontdekte een olielekkage door losgetrild oliefilter die 3 maanden eerder bij een olie beurt was gemonteerd. Tussentijds hadden wij 3500 km gereden. Reinigen motorruimte en nieuwe oliebeurt was gratis omdat dealer erkende dat het een fout van de monteur was. Helaas blijkt sinds dit voorval het olieverbruik te zijn gestegen naar 1 liter per 800 km door een kantelende zuiger waardoor de motorstoring ook terug blijft komen. Vóór de olielekkage was het olieverbruik slechts 1 liter per 7000 km. Reparatie is alleen mogelijk door vervanging motor wat ca. 6000 euro kost.
Wat zijn onze rechten?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

De motor van uw in 2014 nieuw gekochte Peugeot 208 moet vervangen worden. Afgelopen april ontdekte de dealer een olielekkage door een losgetrild oliefilter. Dit filter was 3 maanden eerder vervangen bij een beurt. De dealer erkende dat het een fout was van de monteur en heeft de motorruimte gereinigd en de olie bijgevuld.  Hierna is het olieverbruik gestegen naar 1 liter per 800 km, waar het voordien 1 liter op 7000 km was. De oorzaak is een kantelende zuiger. Vervanging van de motor gaat ca. 6000 euro kosten. Uw vraag is wat uw rechten zijn.

Het eerdere voorval, waarvan de dealer erkende dat het de fout van de monteur was, kan met de kantelende zuiger en het hoge olieverbruik duidelijk in verband worden gebracht. Het heeft er alle schijn van dat het hier om een gevolgschade gaat van de olielekkage. De dealer zou dan ook aansprakelijk zijn voor de gevolgschade.
Ik raad u aan om de dealer schriftelijk aansprakelijk te stellen, zodat de dealer de verzekering kan inschakelen om vast te stellen hoe de schade kan zijn ontstaan.

Meer informatie over klachten na reparatie vindt u op onze website.