Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag mijn Nederlands gekentekende camper in Noord-Amerika rijden

Vraag gesteld door op 8 september 2021

Vanaf april komend jaar wilen mijn vrouw en ik een reis door Noord-Amerika maken (Canada en meerdere staten in de VS). We willen dat doen per camper, die we in Nederland kopen en willen verschepen naar Canada of de VS. De duur van de reis is zes maanden.
Ik ben op zoek naar informatie wat er voor nodig is om de camper (op NL kenteken) in Noord-Amerika te kunnen rijden. Welke documentatie is nodig en moet het voertuig op punten aangepast of gekeurd worden? Verschilt dit per staat in de VS?

Hopelijk kan de ANWB mij verder helpen met deze vragen. Indien dat niet het geval is, hebt u dan wellicht een suggestie welke instantie mij hier mee kan helpen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent voornemens om met een Nederlands gekentekende camper een rondreis van ongeveer 6 maanden in Noord-Amerika te maken. U wilt graag weten of u met de Nederlandse camper in Noord-Amerika mag rondrijden en met welke zaken u rekening moeten houden.

Toelating internationaal verkeer

Op grond van het verdrag van Geneve nopens het wegverkeer 1949, worden voertuigen die voldoen aan de gestelde eisen in het land waar deze voertuigen in het kentekenregister zijn geregistreerd, toegelaten tot de weg in de andere verdragsstaten. Zowel Canada als de Verenigde Staten van Amerika zijn aangesloten bij dit verdrag. U mag dus zowel in Canada als in de Verenigde Staten rijden in uw Nederlandse gekentekende auto. De toelating van internationaal verkeer geldt voor maximaal één jaar.

APK en schorsen kenteken

Het voertuig moet voldoen aan de eisen die gesteld worden in het land waar het voertuig geregistreerd is. Dat betekend dat u het kenteken tijdens het verblijf in Noord-Amerika niet kunt/mag schorsen en dat het voertuig moet beschikken over een geldige APK. Gedurende het verblijf in Noord-Amerika kunt u geen APK laten uitvoeren. Let dus op dat u het voertuig weer tijdig terug naar Nederland verscheept.  

Internationaal rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zowel in Canada als in de Verenigde Staten geldig. Het wordt echter aangeraden om een Internationaal rijbewijs mee te nemen. Lokale opsporingsautoriteiten zijn vaak niet op de hoogte van de geldende regels.

Vervoer camper

Voordat u in Noord-Amerika kunt deelnemen aan het verkeer met uw Nederlands gekentekende camper, zult u de camper in Noord-Amerika moeten krijgen. Het transport zal enige tijd in beslag nemen en relatief kostbaar zijn.

Verzekering

De meeste Nederlandse (camper)autoverzekeringen bieden geen dekking in Noord-Amerika. Voor toelating tot de weg in Noord-Amerika, moet het voertuig wel verzekerd zijn. U zult dus voor de periode van de rondreis een aparte autoverzekering moeten afsluiten.

Conclusie

Het is mogelijk om met een Nederlandse camper een rondreis te maken in Noord-Amerika. Op grond van het verdrag van Geneve nopens het wegverkeer wordt een Nederlands gekentekend voertuig toegelaten als internationaal verkeer. Het is raadzaam om een IRB aan te vragen en mee te nemen. Het is belangrijk dat het voertuig gedurende de rondreis voldoet aan de eisen die in Nederland aan het voertuig gesteld worden en zodoende beschikt over een geldige APK. De verzekering en het transport van de camper naar Noord-Amerika vergt extra aandacht. Meestal kan het bedrijf dat het transport van de camper regelt u ook op weg helpen met de verzekering.