Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag mijn éénjarige zoon in een kinderzitje in de rijrichting

Vraag gesteld door A. de Jonge op 3 oktober 2021

Ik heb zojuist de maxi-cosi Pearl in mijn Peugeot 208 gemonteerd met isofix. Nu is het mij onduidelijk of mijn één jaar jonge zoon al in dat zitje mag zitten met de rijrichting mee. Mag dat al wettelijk gezien al op die leeftijd?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over het Maxi-Cosi Pearl kinderzitje (gemonteerd met Isofix). Dit zitje moet in de rijrichting worden gemonteerd en u wilt graag weten of u uw éénjarige zoon op die manier mag vervoeren.

De wet

Op grond van artikel 59 RVV 1990 mogen passagiers jonger dan 18 jaar met een lengte van minder dan 1,35 m alleen worden vervoerd als gebruik wordt gemaakt van een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem.

Goedkeuring

In Nederland zijn kinderbeveiligingssystemen toegelaten die een ECE R44 (versie 3 of 4) of een ECE 129 goedkeuring hebben. Het door u gekozen kinderzitje is beschikbaar in meerdere uitvoeringen, maar iedere uitvoering beschikt over de ECE R129 goedkeuring.

Maxi-Cosi Pearl i-Size

Het betreffende kinderzitje is beschikbaar in een uitvoering die tegen de rijrichting in wordt geplaatst en geschikt is voor kinderen met een lengte van 67-105 cm en in een uitvoering die in de rijrichting moet worden geplaatst en geschikt is voor kinderen met een lengte van 84-105 cm.

ECE R129

De goedkeuringseis ECE R129 bepaalt o.a. dat kinderzitjes die in de rijrichting worden geplaatst alleen geschikt zijn voor kinderen vanaf 15 maanden. Daarnaast moet het kind een lengte hebben van 58-105 cm en moet de gebruikershandleiding worden gevolgd.

Conclusie

Als uw kinderzitje in de rijrichting moet worden geplaatst, dan is het kinderzitje niet geschikt voor het vervoeren van uw éénjarige zoon. Voor ECE R129 goedgekeurde kinderzitjes die in de rijrichting worden geplaatst geldt een minimale leeftijd van 15 maanden.

Voor meer informatie over het gebruik van kinderzitjes, verwijs ik u graag naar onze website.