Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een autoverhuurcontract 2 tegenstrijdige voorwaarden bevatten?

Vraag gesteld door op 28 augustus 2021

Ik heb via Sunny Cars een auto gehuurd. Op mijn voucher staat over de benzineregeling: "vol-vol: inleveren met benzinestand zoals opgehaald" maar op de voucher voor de verhuurder alleen "inleveren met benzinestand zoals opgehaald". Ik ben uitgegaan van vol-vol; dat is immers de wereldwijde standaard. Maar de verhuurder leverde mij een auto met slechts 1/8 tank benzine wat in de laatste dagen uiterst vervelend rijden en steeds beetjes tanken betekent. Sunny Cars verschuilt zich achter de dubbele tekst, zie boven. Maar dat betekent dat het huurcontract 2 tegenstrijdige voorwaarden bevat. Het is immers ofwel "vol tot vol" ofwel "inleveren met benzinestand zoals ontvangen". Mag, juridisch gezien, Sunny Cars een dergelijk verwarrend contract afsluiten, met 2 tegenstrijdige huurvoorwaarden?
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt via Sunny Cars een auto gehuurd. Op de voucher van Sunny Cars staat "vol-vol: inleveren met benzinestand zoals opgehaald", terwijl op de voucher voor de verhuurder "inleveren met benzinestand zoals opgehaald" staat. U heeft de auto met 1/8 tank benzine mee gekregen. U vraagt of Sunny Cars twee tegenstrijdige bepalingen mag opnemen in zijn huurvoorwaarden.

In principe zou in de huurvoorwaarden geen tegenstrijdige betalingen moeten bestaan, zodat over de rechten en plichten van de huurder geen misverstand kan bestaan.

Op de site van Sunny Cars lees ik het volgende:

‘Wat betekent tankregeling Vol-Vol?
Bij de tankregeling Vol-Vol lever je je huurauto in met dezelfde benzinestand als waarmee je de auto ophaalde. Je krijg de auto met een driekwart gevulde tank mee, dan lever je de auto ook met diezelfde stand weer in. Het is wat lastiger om in te schatten maar Vol-Vol is de meest betrouwbare regeling en daarom ook het brandstofbeleid waar wij mee werken’.


Ik leid hieruit af dat u de auto met dezelfde benzinestand als toen de auto meekreeg, weer kon inleveren, dus met 1/8 tank benzine. Zoals naar mijn mening ook op de voucher voor de verhuurder aangeeft.
Wanneer u voor een volle tank moet betalen, kunt u weigeren daarvoor te betalen. Hebt u al betaald, dan kunt u het teveel betaalde aan benzine terugvorderen van de verhuurder.