Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur motor e-bike

Vraag gesteld door op 29 juli 2021

Kunt u mij de gemiddelde levensduur geven van een Yamaha e-bike motor? De mijne is na 2 jr en 2 mnd doorgebrand. Volgens de leverancier heb ik geen recht op vervanging daar de garantie na 2 jr verlopen is.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

De motor van uw e-bike is na 2 jaar en 2 maanden doorgebrand. De leverancier doet niets omdat de garantie van 2 jaar is verlopen. Uw vraag is wat de gemiddelde levensduur van een yamaha e-bike motor is.

In zijn algemeenheid is de levensduur van een e-bike motor niet zomaar te voorspellen. Het hangt mede af van het gebruik van de e-bike, de gereden kilometers en het onderhoud. Dan gaat het voornamelijk over het smeren van de onderdelen en of de fiets droog wordt weggezet.

Non-conformiteit en wettelijke garantie
Als de garantie voorbij is, kunt u altijd nog een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Als, zoals bij u, de motor vroegtijdig kapot gaat dan kunt u van de verkoper herstel of vervanging eisen.  Dit wordt ook wel de wettelijke garantie of het conformiteitsvereiste genoemd. Dat staat geregeld in artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek.
Wat hierbij ook zeker een rol speelt is het gebruik van de e-bike. Met name slecht gesmeerde onderdelen en vocht zijn niet goed voor de motor.
In uw geval gaat het om een e-bike waarvan de motor net na het verlopen van de 2-jarige garantie kapot gaat en moet worden vervangen. U kunt dan zeker aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. Het aantal gereden kilometers en het onderhoud ( de motor kan niet tegen vocht en niet tegen slechte smering) kan hierbij wel van invloed zijn.

Hoe te handelen
U kunt de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u niet zo snel na aankoop met een kapotte motor te maken krijgt. Het zou redelijk zijn als de verkoper een (aanzienlijk) deel van de kosten op zich zou nemen. Komt u er met de verkoper niet uit en is het een bij de BOVAG aangesloten bedrijf, dan kunt u hiervoor naar de Geschillencommissie Tweewielers.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken, verwijs ik u naar onze website.