Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lakschade auto door afval op de weg

Vraag gesteld door T. van der Horst op 19 augustus 2021

Ik heb lakschade opgelopen op de tolweg nabij Montpellier toen er een groot stuk plastic op mijn auto kwam, ben niet gestopt maar kwam er bij de volgende stop achter dat er toch wel wat lakschade was opstaan.

Vandaag thuis bij de garage na laten kijken en blijkt toch wel een schade van € 300,- tot € 350,- te zijn. Is er een mogelijkheid om dit nog te verhalen op iemand of iets in Frankrijk? Bij wie kan ik dit navragen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Op de tolweg in Frankrijk heeft uw auto lakschade opgelopen door een stuk plastic dat op uw auto kwam. De schade bedraagt ongeveer €300. Uw vraag is of u dit nog ergens kunt verhalen.

Waarborgfonds

In Nederland zijn een aantal voorwaarden gesteld als u een schade wilt verhalen op het Waarborgfonds. Allereerst moet het gaan om schade veroorzaakt door een motorvoertuig, waarvan de bestuurder aansprakelijk is. Daarnaast moet er een redelijke inspanning zijn verricht om een mogelijke dader te achterhalen. Hiertoe dient u aangifte te doen bij de politie en, als het mogelijk is, het voorwerp van de weg te halen.

Schade in het buitenland

Het Waarborgfonds kan, onder bepaalde voorwaarden, ook schade vergoeden in het buitenland. Maar dan gelden meer voorwaarden dan de eerder genoemde. Het is onder andere een voorwaarde dat de gegevens van de veroorzaker niet kunnen worden achterhaald. In zo’n situatie is vergoeding van uitsluitend materiële schade in de meeste landen uitgesloten.

Eigen risico

Indien de schade voor vergoeding in aanmerking komt, is er altijd een eigen risico van €250.

Conclusie

Gezien alle voorwaarden die door het Waarborgfonds worden gesteld kunt u er niet op rekenen dat de schade aan uw auto wordt vergoed. En mocht dat wel het geval zijn dan is het hooguit een klein deel van de schade.

Meer informatie vind u op de website van het Waarborgfonds.